Κατάδυση στο «Ζηνοβία» με τον Κουστώ

Κατάδυση στο «Ζηνοβία» με τον Κουστώ

Νοέμβριος 08, 2012 - 15:43

Ο Pierre Yves, γιος του Jacques Cousteau, βρέθηκε στην Κύπρο, για την εκδήλωση-αφιέρωμα στον πατέρα του, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ναυτίλος 2012», από το Ίδρυμα Ευαγόρα Λανίτη.

Ο πατέρας του έφερε τον θαλάσσιο κόσμο στο προσκήνιο και γέμισε με μπλε την οθόνη της τηλεόρασής μας. Ως ένας σύγχρονος Οδυσσέας, ο Γάλλος Jacques Yves Cousteau, ο πιο διάσημος δύτης και υποθαλάσσιος εξερευνητής, ήταν ο άνθρωπος που μας μάγευε με τον μαγικό κόσμο των βυθών.

Προχθές, είχα την τύχη να γνωρίσω τον εξερευνητή Pierre Yves Cousteau, τον μικρότερο γιό του, ο οποίος ακολουθώντας την παράδοση της οικογένειάς του, ασχολείται ενεργά με την ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και ιδιαίτερα οι ωκεανοί.

Ο Pierre Yves, ο 30χρονος γιός του Jacques Cousteau, βρέθηκε στην Κύπρο, για την  εκδήλωση-αφιέρωμα στον πατέρα του, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ναυτίλος 2012», που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Ευαγόρα Λανίτη.

Την Τρίτη το πρωί, συναντηθήκαμε στη Λάρνακα, όπου τον παρακολούθησα λεπτό προς λεπτό, να κάνει κατάδυση στο ναυάγιο «Ζηνοβία». Όταν βγήκε απ’ τη θάλασσα, μαγεμένος απ’ την πλούσια ζωή που περιεργάστηκε στα 40 μέτρα, μου μίλησε για τα προγράμματα προστασίας της υποθαλάσσιας ζωής που οργανώνει, μέσω της οργάνωσής σας «Cousteau-Divers», που ο ίδιος δημιούργησε.

Και κάναμε μια αναδρομή στη μνήμη του, περιγράφοντας την πολύπλευρη προσωπικότητα του και το πάθος του πατέρα του για τη θάλασσα. «Μελέτησε τα βάθη των ωκεανών, και τα ντοκιμαντέρ, οι κινηματογραφικές ταινίες, τα βιβλία, τα άρθρα στον Τύπο κ.α. τον έκαναν διάσημο σ’ όλο τον πλανήτη», μου ανέφερε χαρακτηριστικά ο Pierre Yves Cousteau.

Και όλα αυτά- παρόλο που σπούδασε Βιολογία και Αστρονομία- τoν οδήγησαν και τoν ίδιο στην μελέτη της θαλάσσιας ζωής και την προστασίας της.

Ο Pierre Yves Cousteau τη στιγμή που βουτάει για να επισκεφτεί το ναυάγιο του "Ζηνοβία" στα ανοικτά της θάλασσας της Λάρνακας.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Pierre Yves Cousteau στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Icon.