Καινοτόμος έρευνα στον Μαραθώνιο του Ολύμπου

Καινοτόμος έρευνα στον Μαραθώνιο του Ολύμπου

Ιούλιος 11, 2013 - 12:07

Εξαιτίας της μεγάλης καταπόνησης κατά την διάρκεια του αγώνα ο ανθρώπινος οργανισμός επιστρατεύει μηχανισμούς για να επιδιορθώσει τις μεγάλες και εκτεταμένες καταστροφές ιστών ειδικά του πνεύμονα, των νεφρών και των μυών. Αυτό αποδείχτηκε ότι γίνεται με κινητοποίηση αρχέγονων κυττάρων από το μυελό των οστών.

Αυτά τα κύτταρα είναι εκείνα που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε νεφρικά, μυικά και πνευμονικά κάτω από ειδικές συνθήκες. Το 2009 μια ομάδα Ελλήνων ερευνητών ( Goussetis και συνεργάτες, BloodCells, Molecules and Diseases, 2009) απέδειξαν ότι στο αίμα των Σπαρταθλητών μετά τον αγώνα εμφανίστηκαν αυτά τα κύτταρα για τον λόγο που είπαμε. Το εύρημα αυτό κάνει τα άτομα αυτά ανεκτίμητα γιατί το αίμα τους μπορεί να αποτελέσει μόσχευμα για ασθενείς που χρειάζονται μοσχεύματα για νεφρικό ιστό, πνευμονικό , μυικό.

Πραγματικά εκπληκτικό εύρημα. Ποιος το περίμενε...

Οι αγώνες ψυχής όπως αυτοί του Faethon Marathon γίνονται από άτομα με μια ιδιαίτερη ψυχολογία που για διάφορους λόγους επιζητούν να ανακαλύψουν τα ανθρώπινα όρια. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο που η φύση επέλεξε να δώσει σε αυτούς τους αθλητές την δυνατότητα να γίνονται δότες μοσχεύματος μετά από μια τέτοια καταπόνηση. Ίσως (λέω ίσως) η πονηρά φύση να ξέρει τι κάνει ( και συνήθως ξέρει).Γιατί είναι απείρως καλύτερο να διαχειριστεί την δυνατότητα αυτή ένας άνθρωπος με το αξιακό σύστημα του υπερμαραθωνοδρόμου παρά ένας καθημερινός άνθρωπος που μάλλον θα έβλεπε την δυνατότητα του αυτή ικανότητα.

Το τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο εργαστήριο του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα με την συνδρομή του περιφερειακού συμβούλου Θανάση Παιδή και της οργανωτικής επιτροπής του Faethon Marathon έχουν οργανώσει συλλογή αίματος μικρής ποσότητας από τους αθλητές του Κυριακάτικου μαραθωνίου, προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα οι συγκεκριμένοι αθλητές να λειτουργήσουν σας δότες σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα οργανωμένα τέτοια προσπάθεια.

Πηγή: larissanet.gr