Η πρόκληση ενός Έλληνα να γίνει big wave surfer!

Η πρόκληση ενός Έλληνα να γίνει big wave surfer!

Ιούνιος 10, 2017 - 14:02

Ο Lee Kouskouris προετοιμάζεται για να κάνει windsurf σε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα του κόσμου.

Ο Lee Kouskouris μεγάλωσε στην Ελλάδα κάνοντας windsurf, πιέζοντας τα όρια του sport και εμπνέοντας τη νέα γενιά των surfers. Ένα από τα όνειρά του πάντα ήταν να πιάσει ένα μεγάλο κύμα - να γίνει ένας big wave surfer. Ως ερασιτέχνης αθλητής, με πολύ λίγη προπόνηση, αποφάσισε να κάνει το αδύνατο δυνατό: Να γίνει ένας Elite αθλητής μέσα σε μόλις 12 μήνες έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει windsurf και tow-surf σε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα του κόσμου, το Jaws. Εμείς, μιλήσαμε μαζί του για να μάθουμε περισσότερα για αυτή την πρόκληση.

Πες μας λίγα λόγια για εσένα και το εγχείρημά σου; Πώς αισθάνεσαι που είσαι ο πρώτος Έλληνας που θα δοκιμάσει κάτι τέτοιο; 
Γεννήθηκα στο North Devon, συγκεκριμένα σε ένα χωριουδάκι στη νοτιοδυτική ακτή της Μεγάλης Βρετανίας που λέγετε Croyde, απ’ όπου κατάγεται η μητέρα μου. Μεγάλωσα στην Αθηνά κάνοντας windsurf από έξι χρονών και περνούσα τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων στο Croyde κάνοντας surf με τη μητέρα μου. Η αγάπη μου για το windsurf και τη θάλασσα ήταν η αφορμή του εγχειρήματος αυτού, προκειμένου να κάνω κάτι το μοναδικό και να είμαι ένα από αυτά τα παιδιά που θαύμαζα και είχα από μικρός σαν πρότυπο.

Δώσε μας ένας χρονικό διάγραμμα από το πρόγραμμα που θα ακολουθήσεις έως και την επίτευξη του στόχου σου.
Ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου του 2016 και έως τις αρχές Οκτωβρίου 2017 ακολουθώ ένα σταθερό πρόγραμμα προετοιμασίας μεταξύ στέριας και πισίνας. Πιο συγκεκριμένα, τέλη Οκτωβρίου πραγματοποιείται εισαγωγή σε big wave surf rescue and tow in, καθώς μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου γίνεται προπόνηση σε στέρια, πισίνα και θάλασσα (ανάλογα με τiς προγνώσεις του καιρού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλοι φτάνουμε στο σημείο οπού τα βιώματά μας αποτελούν κίνητρο για να επιδιώξουμε τα όνειρά μας.

Lee Kouskouris

Στη συνέχεια, η περίοδος μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 είναι η περίοδος αναμονής για τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες στο Peahi.

9 μέτρα κύμα! Τι σε έκανε να θέλεις να το δοκιμάσεις στην ηλικία των 34; Αισθάνθηκες πιο ώριμος τώρα για κάτι τέτοιο;
Ανεξαρτήτως ηλικίας, πιστεύω κάποια στιγμή στη ζωή μας, όλοι θα φτάσουμε στο σημείο οπού τα βιώματά μας θα αποτελέσουν κίνητρο για να επιδιώκουμε το όνειρό μας. Στη περίπτωση μου, η ηλικία αυτή είναι τα 34 και τυχαίνει να έχω τους σωστούς ανθρώπους δίπλα μου και να είμαι πιο κινητοποιημένος από ποτέ.

Οι παγκόσμιας κλάσης αθλητές προπονούνται χρόνια και από μικρή ηλικία και πολλές φορές δεν τα καταφέρνουν. Γιατί έθεσες τον έναν χρόνο σαν στόχο;
Το γεγονός του ότι έθεσα ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ωθεί εμένα και τον προπονητή μου να ξεπεράσουμε και να υπερβούμε τα όριά μας. Το Peahi δουλεύει 2-3 φορές το χρόνο και άμα. Επομένως θα είναι μεγάλη απογοήτευση αν δουλέψει, να μην είμαστε εκεί...

Απαιτείται αρκετή προπόνηση, τόσο φυσική όσο και πνευματική για αυτό το εγχείρημα, ποιο θεωρείς είναι το δυσκολότερο κομμάτι της προπόνησης; Πες μας τι είδους γυμναστική ακολουθείς.
Όταν γύρισα στην Αθήνα, για ένα μικρό διάστημα το δυσκολότερο κομμάτι ήταν η διατήρηση του ενθουσιασμού και της θετικής σκέψης. Η έλλειψη του να μοιράζομαι τον ενθουσιασμό ως προς τον στόχο, μου δημιουργούσε μικρά παραθυράκια αρνητικών σκέψεων, τα οποία ξεπεράστηκαν γρήγορα μετά από τα συνεχή email και την επικοινωνία με την “ομάδα μου” και τη μητέρα μου στην Αγγλία.

Με ένα αισιόδοξο και υγιή τρόπο σκέψης η σκληρότητα της προπόνησης γίνεται ευχάριστη. Η ποικιλία των ασκήσεων όπως cardio-workout, strength and conditioning, yoga, meditation, freediving και pooltraining, καθιστούν την προπόνηση απίστευτα ευχάριστη και αναζωογονητική.

Προπονείσαι με τον Andrew Blake (master trainer στον χώρο) που έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους surfers όλων των εποχών όπως Garret McNamara, Gabriel Medina, Alana Blanchard και άλλους. Πώς τον προσέγγισες και ποια ήταν η αντίδρασή του όταν έμαθε για το στόχο που έθεσες; Τι σε συμβουλεύει;
Ο Andrew είναι γείτονας και οικογενειακός φίλος από την πλευρά της μητέρας μου. Όταν τον προσέγγισα δεν είχα το συγκεκριμένο στόχο, άλλα απλά να βελτιώσω την επίδοσή μου στο κύμα μετά από ένα συμβάν που μου έτυχε. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, αποφασίσαμε να βάλουμε ένα στόχο. Έτσι τέθηκε το ερώτημα για το αν το "Jaws" θα ήταν εφικτό, γεγονός που οδήγησε στο δοκιμαστικό μήνα προπονήσεων που κατέληξε ως το τελικό εγχείρημα.

Η συμβουλή του προπονητή μου που παίζει συνεχεία στο πίσω μέρος του μυαλού μου είναι: "Το μυαλό είναι το μόνο πράγμα που περιορίζει αυτά που μπορεί να κάνει το σώμα και το σώμα μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από από αυτά που μπορείς να φανταστείς. Μην χάνεις ποτέ τον ενθουσιασμό σου."

Ο Lee Kouskouris κάνει προπόνηση στο γυμναστήριο
 
 
 Η ποικίλες ασκήσεις κάνουν ευχάριστη την προπόνηση © Lee Kouskouris

Σίγουρα είχες πολλές επιλογές από τον Ινδικό έως και τον Ατλαντικό Ωκεανό, αλλά επέλεξες ως spot το Jaws στο Maui. Υπάρχει κάποιο inside story που αφορά το συγκεκριμένο spot;
Σαν κάθε παιδί μεγάλωσα με τους τοίχους μου γεμάτους αφίσες από windsurf, surf kai motocross. Η αφίσα που θυμάμαι περισσότερο είναι αυτή που μου είχε δώσει ο πατέρας μου με τον Robby Naish στο Jaws - τη φύλαγα κάτω από το κρεβάτι μου τυλιγμένη για να μην τη χαλάσω. Την κρέμασα στα 19 μου, αφού απεβίωσε ο πατέρας μου, για να την κοιτάω και να ταξιδεύει ο νους μου εκεί όπου θα ήμουν χαρούμενος.

Tα τεράστια κύματα που στοχεύεις να δαμάσεις τείνουν να κινούνται σε απίστευτες ταχύτητες όπου σε κάνουν να θες να αποφύγεις το ισχυρό whitewater καθώς δεν ξέρεις ποτέ πώς θα σκάσει το κύμα. Πώς αντιμετωπίζεις τον φόβο και την αγωνία σε μια τέτοια κατάσταση; Ποιο είναι το μυστικό για να παραμείνεις ψύχραιμος;
Για μένα το μυστικό πηγάζει αργά άλλα σταδιακά από το περιβάλλον γύρω μου, το οποίο με προετοιμάζει για την στιγμή αυτή, αποτελώντας ένα ‘re-wired mindset’ και μια αλλαγή νοοτροπίας. Ο συνδυασμός καθαρού νου, θετικής σκέψης και αυτοπεποίθησης αποτελεί ένα από τα βασικά εφόδια που χρειάζονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί “ο φόβος” και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια καλύτερη και πιο ελεγχόμενη διαχείριση συναισθημάτων και κατανάλωσης οξυγόνου.

Η πρώτη σου απόπειρα σε μεγάλα κύματα θα γίνει τον Οκτώβρη στα εξίσου τεράστια κύματα της Ναζαρέ στην Πορτογαλία, πιστεύεις θα έχεις ετοιμαστεί μέχρι τότε;
Θα κριθεί εκείνη τη στιγμή το αν νιώθω έτοιμος να δοκιμάσω tow-in surf σε μια αρκετά "πιο μικρή μέρα' από αυτές που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο spot. Ο βασικός λόγος επίσκεψης είναι για ένα πρόγραμμα του προπονητή μου Andrew Βlake μαζί με τον big wave surfer του Red Bull, Andrew Cotton, οπού θα γίνουνε τα πρώτα βήματα σε surf rescue και tow-in με το jet ski, ώστε να βιώσω την ενέργεια που δημιουργείται σε ένα τέτοιο μοναδικό περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα θα το χαρακτηρίζαμε ως "life or death", τι σε εμπνέει έτσι ώστε να είσαι τόσο αποφασισμένος να ρισκάρεις και να φτάσεις τα όριά σου; Πώς το πήρε η οικογένειά σου;
Στην πορεία της ζωής μου ο χαρακτηρισμός "life or death", έχει παίξει μεγάλο ρόλο κα είναι εν μέρει ο λόγος που επιδιώκω αυτό το στόχο. Είχα την τύχη να φροντίσω, να αποχαιρετίσω και να κλείσω τα ματιά των τριών πιο σημαντικών ανθρώπων της ζωής μου στην Αθηνά. Ως αποτέλεσμα βίωσα έντονα και ανάμεικτα συναισθήματα, τα οποία επηρέασαν απόλυτα το τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη ζωή και το θάνατο σήμερα. Η γραμμή που χωρίζει τις έννοιες "life and death" είναι ιδιαίτερα λεπτή και μπορεί να σε πιάσει απροετοίμαστο οποιαδήποτε στιγμή. Τουλάχιστον στην περίπτωση του "Jaws" γνωρίζω και εγώ και ο προπονητής μου τι έχω να αντιμετωπίσω και θα είμαι προετοιμασμένος να αντεπεξέλθω. Η μητέρα μου είναι η πηγή όλων όσων επιδιώκω σήμερα και τα πρώτα της λόγια όταν της το είπαμε είναι "θα έπρεπε να το είχες κάνει ήδη".

Τι πιστεύεις θα νιώσεις όταν τα καταφέρεις;
Δεν ξέρω να είμαι ειλικρινής, το μονό σίγουρο είναι θα φύγω καλύτερος άνθρωπος από ότι όταν πήγα.

Από το redbull.gr

DARE TO DREAM DARE TO COMMIT