Η γιαγιά που θα κατακτήσει το Σπάρταθλον

Η γιαγιά που θα κατακτήσει το Σπάρταθλον

Σεπτέμβριος 25, 2013 - 00:39

Έτοιμη για ένα μοναδικό ρεκόρ είναι η 51χρονη γιαγιά, Μίμι Άντερσον, η οποία θα συμμετάσχει στο φετινό Σπάρταθλον, το οποίο θα τρέξει και από την ανάποδη! Διαβάστε τι δηλώνει για την ανορεξία, τον ψυχίατρο, αλλά και τα... χρήσιμα αμπελόφυλλα.

Η Μίμι Άντερσον θα αγωνιστεί στο φετινό Σπάρταθλον (27-28/09), όπως είχε κάνει και το 2011. Θα διανύσει 246 χιλιόμετρα, δηλαδή όσο απέχει η Αθήνα από τη Σπάρτη, ακολουθώντας τη διαδρομή που είχε κάνει ο Φειδιππίδης το 490 π.Χ. Ωστόσο, η Βρετανίδα δεν θα σταματήσει εκεί.

Αφού ολοκληρώσει τον αγώνα της, κάτι που καταφέρνει συνήθως το 1/3 των συμμετεχόντων, θα ξεκουραστεί για λίγο και μετά θα επιχειρήσει να τρέξει και πάλι προς την Αθήνα! Αν καταφέρει να φτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα, τότε θα γίνει μόλις ο δεύτερος άνθρωπος που τα καταφέρνει και, φυσικά, μόλις η πρώτη γυναίκα.

"Ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειάς μου, νομίζει ότι είμαι τρελή", δηλώνει η 51χρονη γιαγιά. Η Άντερσον, που είναι μεγαλωμένη στο Εδιμβούργο από οικογένεια στρατιωτικών, λατρεύει το τρέξιμο. Τρέχει περίπου 12 με 20 ώρες κάθε εβδομάδα, καλύπτοντας περίπου 70 με 100 μίλια, με μόλις ένα ρεπό στις επτά ημέρες. Βέβαια, μετά το Σπάρταθλον, σκοπεύει να ξεκουραστεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες, αφού μέσα σε ελάχιστες ημέρες αναμένεται να καλύψει σχεδόν 500 χιλιόμετρα (492 για την ακρίβεια).

Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με το τρέξιμο το 1998, σε ηλικία 36 ετών. Θεωρούσε πως πρέπει να αδυνατίσουν τα πόδια της και το ανέφερε σε μία φίλη της. Η φίλη της, της είπε πως το τρέξιμο θα τη βοηθούσε και τότε άρχισαν όλα. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε σε αγώνες 10 χιλιομέτρων και ημιμαραθωνίους. Δύο χρόνια αργότερα, παρατήρησε μεγάλη συμμετοχή στους υπερμαραθώνιους και σκέφτηκε να δοκιμάσει την τύχη της.

Επί το (δύσκολο) έργον

"Όταν ξεκίνησα, υπήρχαν πολλοί τριαντάρηδες και σαραντάρηδες που μεταπηδούσαν από τους μαραθώνιους. Το άθλημα εκτοξεύθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και πλέον πολλοί νεότεροι άνθρωποι ασχολούνται με αυτό".

Εν τω μεταξύ, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως από τα 14 της αντιμετώπιζε πρόβλημα ανορεξίας, πάθηση από την οποία υπέφερε για 15 συναπτά έτη. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής της είπε: "Πήγα σε έναν ψυχίατρο. Προσπαθούσε να κατηγορήσει τον πατέρα μου γι' αυτό που μου συνέβαινε, αλλά εγώ ήξερα πως δεν είχε καμία σχέση με εκείνον. Οπότε δεν ξαναπήγα ποτέ. Πιθανότατα εγκατέλειψα τη μία εμμονή (σ.σ. ανορεξία) που είχα για μία άλλη (σ.σ. τρέξιμο). Πιστεύω πως οι περισσότεροι άνθρωποι που τρέχουν σε υπερμαραθώνιους είναι ψυχαναγκαστικές προσωπικότητες. Ίσως να πρέπει".

Για το αν ανησυχεί μήπως καταστρέψει το κορμί της κάνοντας το συγκεκριμένο άθλημα: "Ακόμα κι αν χρειαστεί να αντικαταστήσω το ισχίο ή το γόνατό μου, τουλάχιστον μπορώ να πω ότι θα έχω καταευχαριστηθεί το λόγο που θα μου το έχει προκαλέσει. Ωστόσο, ακούω πάντα ό,τι μου λέει ο χειροπρακτικός μου. Αν μου πει να μην τρέξω για λίγες μέρες, δεν θα το κάνω. Μπορώ βέβαια να κάνω cross-training".

Στην προηγούμενή της συμμετοχή στο Σπάρταθλον

Αυτό που παραδέχεται είναι πως το τρέξιμο είναι μία εγωιστική ευχαρίστηση, αλλά της έχει δώσει πολλή αυτοπεποίθηση: "Όταν ξεκίνησα να τρέχω, μου άρεσε πολύ που έκανα κάτι χωρίς τα παιδιά μου, τον άντρα μου ή που να αφορά το νοικοκυριό. Ήταν καθαρά για μένα".

Πάντως, ο σύζυγός της θα είναι παρών στην προσπάθεια της Άντερσον στο φετινό Σπάρταθλον, προκειμένου να υποστηρίξει τη γυναίκα του. Τέλος, σε ερώτηση για το τι κάνει όποτε χρειαστεί  "Έχω γίνει πλέον αρκετά έμπειρη στο να βρίσκω ένα μέρος με τον κατάλληλο θάμνο και πολλά αμπελόφυλλα τριγύρω, που θα μου χρειαστούν".

Πηγή: Independent.co.uk