Η ελίτ του Cliff Diving επιστρέφει!

Η ελίτ του Cliff Diving επιστρέφει!

Μάιος 22, 2012 - 17:44

Red Bull Cliff Diving World Series 2012

Έντεκα κορυφαίοι αθλητές παγκοσμίου φήμης προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος Red Bull Cliff Diving World Series 2012 που θα ξεκινήσει τη φετινή σεζόν τον Ιούνιο. Τρία χρόνια μετά τη δημιουργία του, έχει πλέον καθιερωθεί ως ο απόλυτος αγώνας highdiving. Οι αθλητές βρίσκονται σε απίστευτη φόρμα και οι καταδύσεις είναι πιο δύσκολες από ποτέ, ωστόσο τα βασικά στοιχεία παραμένουν ίδια: οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου αγωνίζονται ενάντια στη βαρύτητα, απογειώνονται από ύψος 27 μέτρων προσκρούωντας στο νερό σε μόλις 3 δευτερόλεπτα αναπτόσσοντας ταχύτητες που ξεπερνούν τα 85 χλμ.
  
Και φέτος το μοναδικό πρωτάθλημα θα αναδείξει τις πιο συγκλονιστικές καταδύσεις του κόσμου σε επτά αγώνες από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Μέση Ανατολή. Οι αθλητές θα αναμετρηθούν σώμα με σώμα για τον πολυπόθητο τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, διαδίδοντας το πνεύμα του Cliff Diving σε ολόκληρο τον κόσμο!
 
Η σεζόν αναμένεται να είναι η πιο συναρπαστική έως τώρα με τους νικητές των προκριματικών να προσθέτουν σίγουρα ακόμα ένα κίνητρο στους ήδη καθιερωμένους αθλητές. Ο 23χρονος πρωτοεμφανιζόμενος David Colturi από τις ΗΠΑ, δεν είναι μόνο ο νεότερος αθλητής, αλλά, όπως φαίνεται, έχει κερδίσει από νωρίς την προσοχή των κριτών. Ο Βρετανός δύτης Blake Aldridge κατάφερε να φτάσει στους τελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 και είναι ο πρώτος αθλητής Ολυμπιακών Αγώνων που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα. Ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και νικητής του πρώτου πρωταθλήματος Red Bull Cliff Diving, Orlando Duque, επέστρεψε στην εξέδρα των καταδύσεων μετά από τον περσινό τραυματισμό στον αστράγαλο και είναι αποφασισμένος να ανακτήσει τον τίτλο από τον Βρετανό GaryHunt.
 
Από οχτώ διαφορετικές χώρες και ένα ευρύ φάσμα ηλικίας μεταξύ 23 και 38 ετών, η περίφημη «χρυσή» εντεκάδα αποτελείται από τους εφτά καλύτερους αθλητές του περσινού πρωταθλήματος και την πρώτη τετράδα των προκριματικών αγώνων, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της χρονιάς στην Αυστραλία. Σε αυτή την εντεκάδα, θα προστεθούν έως και 3 αθλητές «μπαλαντέρ» σε κάθε αγώνα, οι οποίοι θα διεκδικήσουν βαθμούς στην συνολική βαθμολογία και πιθανώς μια θέση στην τελική κατάταξη.
 
Σε ένα άθλημα όπου τα τρία δευτερόλεπτα φαντάζουν με αιωνιότητα και ακόμα και το μικρότερο λάθος μπορεί να σου στερήσει την πρωτιά, η αναμέτρηση σώμα με σώμα θα ανεβάσει την αγωνία στα ύψη. Μόνο οι επτά καλύτεροι, μετά από τρεις γύρους και έναν «τυχερό» χαμένο, θα φτάσουν στην τελική αναμέτρηση. Πέντε διεθνείς κριτές θα βαθμολογούν την κάθε κατάδυση σε κλίμακα από το 0 έως το 10, καθώς και το συνολικό πρωτάθλημα, το οποίο αποτελείται από δύο υποχρεωτικές και δύο προαιρετικές καταδύσεις. Ο Αμερικανός θρύλος των καταδύσεων, και 4 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, Greg Louganis, θα συμμετέχει και φέτος στην 11μελή επιτροπή η οποία με τα «αετίσια» μάτια της θα κρίνει την εκκίνηση, τη στάση του σώματος των αθλητών όταν θα βρίσκονται στον αέρα και την είσοδο τους στο νερό.
  
Φυσικές και αστικές, απομακρυσμένες και γραφικές, έξι από τις επτά επιλεγμένες τοποθεσίες εισάγονται για πρώτη φορά στο φετινό καλεντάρι του κορυφαίου πρωταθλήματος. Η αυλαία σηκώνεται στις 22 Ιουνίου στην Κορσική, ακολουθεί στις αρχές Ιουλίου η βορειότερη τοποθεσία για φέτος, στοGrimstad της Νορβηγίας, ενώ ένα μήνα αργότερα έρχονται οι ηφαιστειακές νήσοι Azores. Στα μέσα περίπου της αγωνιστικής σεζόν, το πρωτάθλημα θα φιλοξενηθεί σε μια μυστική τοποθεσία στην Ιρλανδία, και μετά στην πλέον αγωνιστική πόλη των ΗΠΑ, τη Βοστώνη. Σειρά θα έχει η Ουαλία που θα υποδεχτεί τους αθλητές στις αρχές Σεπτεμβρίου με μόνο τρεις εβδομάδες αργότερα, ο μεγάλος τελικός να διεξάγεται στο Σουλτανάτο του Ομάν, στο γραφικό Wadi Shab.
 
Φτάνοντας αισίως στην τέταρτη σεζόν, Red Bull Cliff Diving World Series 2012 εξελίσσεται διαρκώς μέσα από μια σειρά καινοτομιών προκαλώντας έτσι την παγκόσμια ελίτ του cliffdiving. Το σύνθημα παραμένει το ίδιο: Μόνο ο καλύτερος από τους καλύτερους μπορεί να κερδίσει τον τίτλο!
 
ΑΘΛΗΤΕΣ
Alain Kohl
ΛΟΥΞ
6οςστη γενική κατάταξη του 2011
Artem Silchenko
ΡΩΣ
2οςστη γενική κατάταξη του 2011
Blake Aldridge
Η.Β.
Νεοσύλλεκτος 2012
Cyrille Oumedjkane
ΓΑΛ
5οςστη γενική κατάταξη του 2011
David Colturi
ΗΠΑ
Νεοσύλλεκτος 2012
Gary Hunt
ΟΥΚ
Νικητής 2011
Jorge Ferzuli
ΜΕΞ
11οςστηγενική κατάταξη του 2011
Kent De Mond
ΗΠΑ
8ος στη γενική κατάταξη του 2011
Michal Navratil
ΤΣΕΧ
3οςστηγενική κατάταξη του 2011
Orlando Duque
ΚΟΛ
8οςστηγενική κατάταξη του 2011
Steven Lobue
ΗΠΑ
10οςστηγενική κατάταξη του 2011
 
ΚΡΙΤΕΣ
Claudio De Miro             ΙΤΑ                   Επικεφαλής κριτής, πρώην μέλος της Ιταλικής Ομάδας
                                                            Καταδύσεων
José António Martinez    ΜΕΞ                 2ος Επικεφαλής κριτής, κριτής FINA
Renato Rosi                  ITA                   Πρώην μέλοςτηςΙταλικής Ομάδας
                                                           Καταδύσεων
Jeff Arbon                      ΑΥΣΤΡΛ/Η.Β     Συμμετέχων σε ΟλυμπιακούςΑγώνες (Seoul 1988)
Sarah Massenz             ITA                   Επίτιμο μέλος FINA, Πρώην μέλοςτης Ιταλικής Ομάδας
                                                            Καταδύσεων
Greg Louganis               ΗΠΑ                 4 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης,
Steve Foley                   ΑΥΣΤ                3 φορές Ολυμπιονίκης,
Andrey Ignatenko           ΟΥΚ                 Νικητήςτου World Series 2009, στο La Rochelle.
Anke Piper                    ΓΕΡ                  Νικήτρια του αγωνίσματος από βατήρα 10μ στο Ευρωπαϊκό
                                                            Πρωτάθλημα το 2002
Marion Reiff                   ΑΥΣΤ                Συμμετείχε στο αγώνισμα συγχρονισμένων καταδύσεων στους
                                                             Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 και 2004
Ken Grove                     ΑΥΣΤΡΛ           2 φορές Ολυμπιονίκης
 
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
 
Ιούνιος 22 – 23 | Κορσική | ΓΑΛΛΙΑ
Ιούλιος 6 – 7 | Grimstad | ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Ιούλιος 20 – 21 | Azores | ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αύγουστος 3 – 4 | InisMór| ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αύγουστος 24 – 25 | Βοστώνη | ΗΠΑ
Σεπτέμβριος 7 – 8 | Pembrokeshire, Ουαλία | ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Σεπτέμβριος 27 – 28 | WadiShab | OMAN
 
Πηγή: redbull.com.gr