Holyhead Sea Kayak Symposium 2014

Holyhead Sea Kayak Symposium 2014

Φεβρουάριος 12, 2014 - 17:36
Date: 
28/04/2014

Το Holyhead είναι μια μικρή πόλη στα δυτικά παράλια της Ουαλλίας απέναντι από το Δουβλίνο.

Κάποιες ώρες, όταν η παλίρροια ανεβαίνει, γίνεται νησί, όταν κατεβαίνει ενώνεται με τη επαρχία του Anglesey με λασποτόπια. Επτά με οκτώ μέτρα ανεβοκατεβαίνει η θάλασσα εκεί καθημερινά καθώς ο Ατλαντικός καμπυλώνεται από τις βαρυτικές δυνάμεις της Γης και της Σελήνης και ξεχειλίζει η αποτραβιέται από τη ρηχή θάλασσα της Ιρλανδίας. Το λιμάνι του εξυπηρετεί καθημερινά το στενότερο πέρασμα στην Ιρλανδία και έτσι η πόλη έχει αρκετή κίνηση.

Το Holyhead ήταν από αιώνες γνωστό σαν ένα από τα φτωχότερα και καταθλιπτικότερα μέρη της Μεγάλης Βρετανίας. Κλασικοί Άγγλοι ποιητές που ταξίδεψαν εκεί το περιγράφουν στα ποιήματά τους που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα με τα πιο γκρίζα χρώματα. Σαν μία πόλη χωρίς καμμία χάρη. Το νέο πρόσωπο της πόλης προσπαθεί να αφήσει πίσω του αυτή την εικόνα με νέες δραστηριότητες.

Μια χούφτα παιδιά της πόλης αυτής, σαράντα χρόνια πίσω, βρίσκοντας τη θάλασσα σαν τη μόνη διέξοδο ανακάλυψαν το σπόρ του θαλάσσιου καγιάκ και με τη δύναμη και την επιμονή τους κατάφεραν να κάνουν το Holyhead γνωστό σε όλο τον κόσμο. Δύο από αυτούς σήμερα σχεδιάζουν και κατασκευάζουν εκεί σκάφη και κουπιά, γνωστά για την ποιότητά τους.

Στο Ηolyhead γίνεται κάθε Μάιο μία συγκέντρωση φίλων του σπόρ απ' όλο τον κόσμο.

Εκατοντάδες καγιάκερ μαζεύονται για να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να προσκαλέσουν ο ένας τον άλλο στον τόπο τους, να εκπαιδευτούν και να δοκιμάσουν σκάφη και εξοπλισμό.

Το γεγονός κρατάει μία εβδομάδα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα πάντα. Εκδρομές με καγιάκ, εκπαίδευση, πιστοποιήσεις, ομιλίες, προβολές, μουσική, ξενάγηση στα εργοστάσια, όρεξη να έχει κάποιος και μπορεί να βρίσκεται σε συνεχή δραστηριότητα από το ξημέρωμα έως το ηλιοβασίλεμα.

Κάθε χρόνο το συμπόσιο γίνεται την πρώτη εβδομάδα του Μαίου και για φέτος οι ημερομηνίες θα είναι 28/4 - 4/5.

Εγώ θα είμαι πάλι εκεί για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο μόνος Έλληνας στα 31 χρόνια ιστορίας του συμποσίου.

Περισσότερες πληροφορίες για το συμπόσιο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.seakayaksymposium.co.uk/

 

Γιώργος Καρπάθιος

www.aegean-paddlers.com