Γκιστόβα, η ψηλότερη Ελληνική αλπική λίμνη

Γκιστόβα, η ψηλότερη Ελληνική αλπική λίμνη

Σεπτέμβριος 06, 2011 - 15:40

Η λίμνη Γκιστόβα βρίσκεται στο Γράμμο και είναι η ψηλότερη και μεγαλύτερη αλπική λίμνη της Ελλάδος αφού το υψόμετρο της αγγίζει τα 2353 μέτρα!

Το μήκος της φτάνει τα 150 μέτρα και το βάθος τα 50 μέτρα!

Το μονοπάτι ξεκινάει μέσα απο το χωριό Γράμμος(Γράμουστα) με ΝΑ κατεύθυνση προς τη ράχη που είναι τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας.

Ελαφριά ανηφόρα μέσα σε καταπράσινα λειβάδια με αρκετές χιονούρες μέχρι και τον ιούλιο κάνουν την ανάβαση μέχρι τη λίμνη μία αξέχαστη, ξεκούραστη αλλα και πανέμορφη βολτούλα με ελάχιστες δυσκολίες την οποία μπορεί να κάνει οποισδήποτε χωρίς πολλες απαιτήσεις.

Από τη λίμνη μπορεί ευκολα καποιος να ανέβει στην ψηλότερη κορφή του Γράμμου 'Τσούκα Πέτσικ' στα 2520Μ σε 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.

Ο Γράμμος είναι το 4ο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.

Στο Γράμμο έχουν γίνει μεγάλες μάχες κατα την διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου αλλά και στον εμφύλιο και σε όλο το βουνό υπάρχουν ακόμα ερείπια απο τα οχυρώματα αλλα και πολλά απομεινάρια απο όπλα και πυρομαχικά τα οποία μπορεί να δει ο καθένας που θα περπατήσει στο βουνό αυτό.

Στο χωριό υπάρχει ταβέρνα και ξενώνας που μπορεί καποιος να γευμαυτίσει αλλά και να διανυκτερεύσει!

Το καλοκαίρι που μας πέρασε μια ομάδα απο τον ΕΟΣ Τρίπολης ήταν απο τους τελευταίους φετινούς επισκεπτες της λίμνης πριν ξεκινήσει ο χειμώνας.....

 

του Παναγιώτη Βασιλείου