Φωτογραφικός κ Κινηματογραφικός τομέας Παν/μιακής λέσχης

Φωτογραφικός κ Κινηματογραφικός τομέας Παν/μιακής λέσχης

Ιανουάριος 18, 2014 - 20:36

Πόσες φορές δεν έχετε αγανακτήσει  για τις άσχημες φωτογραγραφίες από εκδρομές σας, ή για βιντεάκια αδιάφορα που έχετε τραβήξει...

Με καθυστέρηση φέτος ξεκινούν τα σχεδόν δωρεάν μαθήματα της Παν/μιακής Λέσχης Αθηνών.

Με κόστος συμμετοχής 10 ευρώ (για τα χημικά...) μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας και Κινηματογράφου.

Οι επίσημες εγγραφές ήταν την βδομάδα που μόλις περάσε, αλλά δεν έχει καμμια σημασία!!

Ως παλιό μέλος του φωτογραφικού τομέα θα κάνω μία ενημέρωση για το "τι παίζει" εκεί:

Γίνονται μαθήματα κάθε μέρα το απόγευμα, χονδρικά 18:00 - 21:00. Λέω χονδρικά γιατί μπορέι να είναι 19:00-21:00 ή και 18:00-20:00. Σε κάθε περίπτωση, η ύλη έιναι μία, αυτό που αλλάζει είναι ο διδάδκαλος. Διαλέγει κανέις απλά μέρα και πάει με κριτήριο, ποιά μέρα μπορέι ο ίδιος και αν του "λεεί κάτι" αυτός που κάνει το μάθημα.

Σε κάθε μάθημα ακολουθέιται μια σειρά. Αρχικά γίνεται (το 1ο μισό) εκμάθηση των τεχνικών φωτογράφισης (τεχνικό κομμάτι). Δηλαδή, πως φωτογραφίζεις, από το κουμπί μέχρι το φλας (διάφραγγμα, ταχύτητα, φωτισμός κλπ). Στην συνέχεια (2ο μισό της διδασκαλίας) γίνεται παρουσιάση έργων διαφόρων φωτογράφων από την ιστορία της φωτογραφίας. Μπορεί κανείς να το βαφτίσει "αισθητικό κομμάτι". Πρέπει κανείς να δει για να καταλάβει τι σημαίνει φωτογραφίζω και φυσικά για να πάρει ιδέες.

Ο σκόπός των μαθημάτων είναι το λεγόμενο street photography (φωτογραφία δρόμου) που αποτελεί ίσως ένα τμήμα αυτού που καλέιται καλλιτεχνική φωτογραφία. Δεν αποτελεί αυτοσκοπό του τμήματος απλά αυτή είναι η τάση του...

Παράλληλα με τα μαθήματα γίνονται και μαθήματα θαλάμου εμφάνισης και εκτύπωσης ασπρόμαυρου φίλμ ώρες που κανονίζονται ανάλογα με την μέρα διδασκαλίας. Πρόκειται για μιά πολύ ενδιαφέρουσα εννίοτε και επίπονη διαδικασία για τους εναπομείναντες λάτρεις του φιλμ.

 

Κάτι αντίστοιχο γίνεται και στον Κινηματογραφικό τομέα. Υπάρχουν κάποιοι κύκλοι σεμιναρίων-μαθημάτων με την διαφορά ότι συγκεκριμένο θέμα γίνεται μόνον συγκεκριμένες μέρες.

Παραθέτω τους διδακτικούς κύκλους του κινηματογραφικού τομεα σε εικόνα παρακάτω.

 

Και τα 2 τμήματα είναι εθελοντικά από πλευράς διδασκάλων (τα παιδιά δεν πληρώνονται) και οι συμμετεχόντες δεν ειναι απαιτούμενο να είναι φοιτητές. Τα μαθήματα γίνονται στο κτίριο της παν/μιακης λέσχης στην οδό Ιπποκράτους στο αμφιθέτρο της "Ίριδας".

Παραθέτω επίσης ένα link για ένα φωτογράφο που οι μαθητές σίγουρα θα δουν και θα επεξεργαστούν : http://www.sportsmag.gr/articles/ansel-adams-fotografisi-topioy-apo-enan-megalo-daskalo