Fernand Petzl = σύγχρονη σπηλαιολογία

Fernand Petzl = σύγχρονη σπηλαιολογία

Ιανουάριος 06, 2014 - 10:55

Το 2013 κλείσαν 10 χρόνια από το θάνατο του Fernand Petzl (Φέρντιντ Πετζλ) και 100 χρόνια από την γέννηση του. Όσοι ασχολούνται με βουνό και ιδιάιτερα με σχοινιά το brand name Petzl αποτελεί σταθερή άξια. Ας δούμε πως έγινε αυτό...

Ο Fernand Petzl σπηλαιολόγος και κατασκευαστής εξοπλισμού (Petzl) γεννήθηκε το 1913 και απεβίωσε τον Μαΐο του 2003.

Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας, στο χωρίο Saint-Ismier στους πρόποδες του βουνού Dent De Crolles και ξεκίνησε την σπηλαιολογική του καριέρα στα τέλη του 1920, αρχές του 1930. Η πρώτη του επαφή με μεγάλο σπήλαιο ήταν στην Τρύπα του Glaz το 1933. Αυτό αρκούσε για να τον συναρπάσει η ιδέα να εξερευνήσει πλήρως την μερικώς εξερευνημένη σπηλιά "Τρύπα του Glaz". Διοργάνωσε λοιπόν αποστολές με τους Pierre Chevalier, Charles Petit-Didier και άλλους σε αυτή και άλλα βάραθρα της περιοχής. Μαζί τους εξερεύνησε όλο το υπόγειο καρστικό δίκτυο του Dent De Crolles και το 1947 πλέον ήταν το βαθύτερο σπηλαιολογικό πεδίο στον κόσμο. Ο Petzl συμμετείχε επίσης σε αποστολές εξερευνήσεων βάθους στο σπηλαιοβάραθρο Gouffre Berger, το οποίο ήταν και το πρώτο σπήλαιο παγκοσμίως με βάθος βαθύτερο από τα 1000μ. (-1.122μ.). Ένας από τους λόγους επιτυχίας ήταν η πρωτοπορεία μεθόδου του Petzl, αυτή της κίνησης μικρών ομάδων στα σπήλαια.

Την περίοδο αυτή όπου η σπηλαιολογία ήταν, μπορεί κανείς να πεί, στα σπάργανα, ο εξειδικευμένος σπηλαιολογικός εξοπλισμός δεν υπήρχε και οι σπηλαιολόγοι είτε τον επινοούσαν/κατασκεύαζαν οι ίδιοι είτε χρησιμοποιούσαν υλικά άλλων υπαίθριων δραστηριοτήτων (πχ. αναρρίχηση) τον οποίο προσαρμόζαν στις διάφορες ανάγκες που προέκυπταν.

Μετά το 1933 ο Petzl ξεκίνησε να φτιάχνει ανεμόσκαλες από σχοινί για δική του χρήση. Το 1936 γνωρίζει τον τότε νέο σπηλαιολόγο Pierre Chevalier και οι δυό τους ξεκινούν να επινοούν βελτιώσεις στον πρωτόγονο τότε, σπηλαιολογικό εξοπλισμό.

Το 1943 ο Chevalier σχεδιάζει και διενεργεί δοκιμές στα πρώτα νάυλον σχοινιά τα οποία έμελε να αντικαταστήσουν πλήρως τις σπηλαιολογικές ανεμόσκαλες. Αυτή η τεχνολογία παρείχε τα θεμέλια όλες ασφαλισμένες καταβάσεις που θα έρχονταν. Η πρωτοτυπία του Chevalier οδήγησε στην πρώτη χιλιάρα (1.000μ) κατάβαση  όπως αναφέρθηκε, στο Gouffre Berger στην Γαλλία.

Το 1968 ο Bruno Dressler ζήτησε από τον Petzl (ο οποίος τότε δούλευε ως συγκολλητής μετάλλων) να του φτιάξει έναν εργαλείο ανάβασης σε σχοινιά. Αυτό αποτέλεσε και την συγκυρία το 1970 ο Petzl να ξεκινήσει την δική του μικρή εταιρεία κατασκευής σπηλαιολογικού εξοπλισμού με το όνομα του (που όλοι σήμερα εμπιστευόμαστε). Αρχικά από τον «αναβατήρα» τον οποίο και σηματοδοτεί ως “Produits Fernand Petzl” (Προϊόντα Fernand Petzl) και το 1973 κατασκευάζει και τον πρώτο φακό κεφαλής για το βουνό.

Η μικρή αυτή αρχικά κατασκευαστική εταιρεία τα επόμενα χρόνια θα εξαπλώνονταν στην συνέχεια και θα συμπεριλάβει και την κατασκευή αναρριχιτικού, ορειβατικού και ορειβατικού-σκι εξοπλισμού αποτελόντας σήμερα μια από πιο γνωστές παγκοσμίως καλύτερη εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού βουνού.

Το 1975, η εταιρεία Petzl γεννιέται και επίσημα καθώς ο Petzl δημιουργεί την πρώτη έδρα της εταιρείας στην Κρολ (Crolles) της Γαλλίας. Αυτή ήταν και η αρχή της εταιρείας κατασκευής Petzl. Το αρχικό εργαστήριο είχε διαστάσεις 670τετ.μ. και βρισκόταν στους πρόποδες του βουνού Dent de Crolles κοντά στην Grenoble.

Δύο χρόνια αργότερα ο Petzl κατασκευάζει την πρώτη σπηλαιολογική (προστατευτική) ζώνη το 1977. Στις αρχές του 1980 η εταιρεία εξαπλώνεται και σε αλλά σπορ βουνού όπως η αναρρίχηση και η ορειβασία καθώς και με προϊόντα διάσωσης. Ο πρώτος φακός της εταιρείας με εμπορικό σήμα, ο ZOOM κατασκευάστηκε το 1982. Αργότερα το 1986, η εταιρεία εγκαινιάζει και το πρώτο τμήμα δοκιμών και ερευνών και το 1990 κατασκευάστηκαν τα πρώτα προϊόντα εξοπλισμού για εργασία σε ύψος. Το ΓΡΙΓΡΙ, το πρώτο σύστημα αυτόματου φρένου της εταιρείας κατασκευάζεται το 1991 στις ΗΠΑ, και εξακολουθέι να χρησιμοποιείται και σήμερα καθώς επίσης και το τροποποιημένο σύστημα ανάβασης. Το TIBLOC το οποίο και αυτό εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα επινοήθηκε το 1988.

Ο Petzl προσέλαβε και τον Charlet Moser σχεδιαστή crampon και piolet το 2000 εξελλήσοντας έτσι την παραγωγή και σε εξοπλισμό παγο-αναρρίχησης. Οι πρώτοι φακοί κεφαλής led παρουσιάστηκαν το 2000 με το όνομα TIKKA.

Στις επισυναπτόμενες βλέπει κανείς πέρα από τον ίδιο τον Petzl, τον φακό που αναφέρει το κείμενο, το γριγρι και το croll ή φρένο στήθους ή "αναβατήρας".

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορέι να δεί κάποιες extra φωτογραφίες του κ. Petzl.

http://www.flickr.com//photos/petzl-sport/sets/72157626843077489/show/

πηγές άρθρου και φωτογραφιών: www.wikipedia.com, www.petzl.com

chatnoir