Επιτυχημένη η 72η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση στο Μαίναλο!

Επιτυχημένη η 72η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση στο Μαίναλο!

Ιούλιος 24, 2012 - 15:09

Ένας από τους πλέον ανθεκτικούς στον χρόνο θεσμούς της ορειβατικής κοινότητας πραγματοποιήθηκε το διήμερο 21 και 22 Ιουλίου στο Μαίναλο. Πρόκειται για την 72η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση, την οποία διοργάνωσαν οι δύο ορειβατικοί σύλλογοι της Τρίπολης (ΣΑΟΟ και ΕΟΣ Τρίπολης). Οκτακόσιοι περίπου ορειβάτες, από κάθε γωνιά της Ελλάδος, μέλη ορειβατικών συλλόγων αλλά και μεμονωμένοι λάτρεις του βουνού συγκεντρώθηκαν στο βουνό του Πάνα για να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, να γνωριστούν αλλά και να διασκεδάσουν.

Μαζί τους ήταν και διακόσιοι περίπου Αρκάδες ορειβάτες. Η επιτυχία τόσο από πλευράς συμμετοχών όσο και από οργανωτικής πλευράς ήταν μεγάλη. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην εθελοντική προσφορά των μελών και των φίλων των δύο συλλόγων, που με μεθοδικότητα και συνέπεια εργάστηκαν έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατόν. Αξίζουν επίσης συγχαρητήρια και στα μέλη των Δ.Σ. δύο αυτών συλλόγων για την άψογη αυτή διοργάνωση.
Ήδη από την Παρασκευή 20/07 οι πρώτοι ορειβάτες έφτασαν στον χώρο της κατασκήνωσης, στο οροπέδιο της Οστρακίνας. Ο κύριος, όμως, όγκος των ορειβατών αφίχθη το Σάββατο το απόγευμα. Αφού έστησαν τις σκηνές τους, κάποιοι ανηφόρισαν προς την κορυφή της Οστρακίνας (1982 μέτρα). Αργά το απόγευμα προσφέρθηκε φαγητό συνοδευόμενο από οίνους της Αρκαδικής Γης. Από τις ομιλίες που ακολούθησαν ξεχώρισε αυτή του πρώην προέδρου του ΣΑΟΟ Θανάση Χωματά, ο οποίος αναφέρθηκε με παραστατικό τρόπο στην ιστορία του βουνού, τα προβλήματά του, αλλά και στην ανάγκη να θεσμοθετηθεί, επιτέλους, το Οικολογικό Πάρκο του Μαινάλου. Ήρθε η ώρα να υπογραφεί, το συντομότερο δυνατό, το Προεδρικό Διάταγμα που θα θεσπίζει τους όρους ήπιας διαχείρισης και οικοανάπτυξης του Μαινάλου, σύμφωνα και με την ειδική περιβαλλοντική μελέτη που έχει εκπονήσει το ΕΘΙΑΓΕ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήδη από το 2002.

Η συνάντηση αυτή πρόβαλε, με τον καλύτερο τρόπο, το απαράμιλλο αρκαδικό τοπίο, το οποίο μαζί, με τον άθικτο ακόμα, οικιστικό πλούτο των χωριών μας και τα πολλά μνημεία πολιτισμού, θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για την ανάπτυξη της περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΑΟΟ έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα δημιουργίας δικτύου έξι μονοπατιών συνολικού μήκους 600 χιλιομέτρων που διατρέχουν όλον τον ορεινό όγκο του Μαινάλου (από αυτά είναι ήδη προσβάσιμα στους ορειβάτες περίπου τα μισά).
Μετά τους χαιρετισμούς, Ρεθυμνιώτης ορειβάτης τραγούδησε με τρόπο συγκινητικό ένα ριζίτικο, ενώ ντόπιοι εθελοντές μουσικοί δημιούργησαν κέφι και ατμόσφαιρα γλεντιού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Κυριακή το πρωί, μετά το πρωινό που προσφέρθηκε (τσάι από το Μαίναλο και τον Ταΰγετο) έγινε ανάβαση στην κορυφή της Οστρακίνας, χαιρετισμοί και κατάβαση έως το Λεβίδι ,μέσα ελατοσκέπαστο μονοπάτι.

Για την επιτυχημένη αυτή διοργάνωση ο ΕΟΣ Τρίπολης και ο ΣΑΟΟ απέσπασαν τα εύσημα και συγχαρητήρια από τον πρόεδρο της ΕΟΟΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης) κύριο Γεωργούλη καθώς και από τους αρχηγούς και τα μέλη των αποστολών. Το επόμενο ραντεβού των ορειβατών δόθηκε για του χρόνου το καλοκαίρι, στο βουνό των Θεών, τον Όλυμπο.

youtube://v/yu46Z9JiFZ0