Ένα ελληνικό start up κάνει business με τα κύματα!

Ένα ελληνικό start up κάνει business με τα κύματα!

Νοέμβριος 02, 2012 - 00:13

Ο Γιάννης Τσούτης πέρασε και περνάει στην κυριολεξία πάνω από «40 κύματα» για να καταφέρει να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις επιχειρηματικές του ιδέες! Το 2007 γίνεται ο πρώτος έλληνας κατασκευαστής σανίδων surfing δημιουργώντας την εταιρεία Cohete Surfboards. Τα προϊόντα υψηλής αισθητικής που παρουσίασε κέρδισαν την εκτίμηση των surfers, ενώ, παράλληλα, έκανε αισθητή την παρουσία της και στο εξωτερικό ανταγωνιζόμενη επάξια διεθνείς brands.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μαθαίνουμε από πρώτο χέρι πως σκέφτεται την Ελλάδα των extreme sports μέσα στην κρίση και πώς είναι τελικά το επιχειρείν πάνω στα... κύματα

Βασίλης Καραμπέτσος: Γιάννη μίλησε μας λίγο για την αγορά των extreme sports στην Ελλάδα.

Γιάννης Τσούτης: Τα τελευταία 10 χρόνια διακρίνεται μεγάλη κινητικότητα στον κόσμο που ακολουθεί τα extreme sports. Η αγορά που τα περικλείει έχει σταθερά ανοδική πορεία και αθλήματα όπως snowboarding, skate boarding, kite surfing, surfing και πολλά άλλα έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό, αθλήματα όπου η γεωγραφική θέση της χώρας μας ευνοεί με την ενασχόλησή τους. Να σημειώσουμε ότι όλα τα extreme sports αναπτύχθηκαν αρχικά στο εξωτερικό και μετά ήρθαν στη χώρα μας.
Βασίλης: Για το surf, το οποίο είναι και το κομμάτι στο οποίο εσύ δραστηριοποίησε κυρίως, υπάρχει η ίδια κινητικότητα;

Γιάννης: Συγκεκριμένα, το άθλημα του surfing, το οποίο γνωρίσαμε στην Ελλάδα πριν από περίπου 10 χρόνια αλλά μεγάλη αναγνωρισιμότητα και απήχηση έχει τα τελευταία 5, ξεκίνησε από μεμονωμένες παρέες σε νησιά και παράκτιες περιοχές με κυματισμό. Η δημιουργία σχολών surfing ήταν φυσικό επακόλουθο.

Βασίλης: Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το μήκος της ακτογραμμής ξεπερνά τα 16.000 χλμ, δηλαδή όσο περίπου τα 2/5 του μήκους του Ισημερινού, θα περίμενε κανείς να συναντήσει πολύ κόσμο που ασχολείται με το surf, όπως για παράδειγμα στην Αυστραλία ή την Αμερική.

Γιάννης: Το surfing χρειάζεται ειδικές συνθήκες κυματισμού που δεν βρίσκονται τόσο εύκολα στη χώρα μας. Η μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα συγκριτικά με τους ωκεανούς που περικλείουν για παράδειγμα την Αυστραλία και διάφορες χώρες της δυτική Ευρώπης.
Παρόλα αυτά υπάρχουν παραλίες που προσφέρονται για surfing, όπως στο Ιόνιο Πέλαγος, σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και σε ορισμένες παραλίες της Αττικής.

Βασίλης: Γιάννη πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την κατασκευή σανίδων surfing (shaping);

Γιάννης: Αρχικά, καθαρά από hobby και εντελώς ερασιτεχνικά. Έμαθα βασικές αρχές και τεχνικές της διαδικασίας κατασκευής σανίδων surf και, στη συνεχεία, η αγάπη μου για το αντικείμενο, σταδιακά με οδήγησε να το κάνω επάγγελμα, με αποτέλεσμα την ίδρυση της εταιρίας Cohete Surfboards.
Βασίλης: Μίλησε μας για την Cohete και την ιστορία της μέχρι σήμερα.

Γιάννης: Ενώ η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007, η ιδέα της έτρεχε στο μυαλό μου από το 2004.
Η πρώτη μεγάλη αλλαγή ήρθε με την έλευση του πρώτου τετραξονικού μηχανήματος τύπου CNC, το όποιο μέσω τoυ design που κάνουμε κατασκευάζει το αρχικό καλούπι της σανίδας για να προχωρήσει στην συνεχεία στα υπόλοιπα στάδια παραγωγής. Αυτό σημαίνει για τον surfer ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε εναρμονίζεται πλήρως με τα παγκόσμια standards στις σανίδες surfing.

Βασίλης: Ποιά είναι τα βασικά υλικά κατασκευής μιας σανίδας και κατά πόσο είναι εύκολο να τα βρεις στην Ελλάδα;

Γιάννης: Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι καλούπια αφρώδη τύπου, πολυουρεθανικά και πολυαιθυλενικά, τα οποία στη συνεχεία εμποτίζουμε με ειδικά υαλοϋφάσματα και ειδικές κόλλες εποξειδικού τύπου (epoxy).
Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή μιας σανίδας είναι 100% ανακυκλώσιμα και προέρχονται από πήγες ήπιας μορφής επεξεργασίας.
Όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε προέρχονται και εισάγονται από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από Γαλλία, Αμερική και Αυστραλία. Φυσικά όλη η κατασκευή και διαδικασία παραγωγής των μοντέλων μας γίνεται στο 100% στην Ελλάδα.

Βασίλης: Προφανώς όλα αυτά που μας περιγράφεις κοστίζουν χρήματα, τι είδους χρηματοδοτήση είχες μέχρι στιγμής;

Γιάννης: Η εταιρεία μέχρι στιγμής ακολουθεί τη στρατηγική της οργανικής ανάπτυξης, παρόλα αυτά όμως το 2009 ενταχθήκαμε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο υλοποιήθηκε αμέσως και το εκμεταλλευτήκαμε στο 100%.

Βασίλης: Οικονομική κρίση και business με surfboards συνδυάζονται;

Γιάννης: Για εμάς η κρίση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα της ανάπτυξης του brand Cohete. Ήταν η συγκυρία που μας έβαλε σε έναν τρόπο σκέψης διαφορετικό, όπου συγκεντρώσαμε τις δυνάμεις μας, αναδιοργανώσαμε το business plan και βγήκαμε ακόμα πιο δυνατοί στην αγορά, με δυναμική παρουσία και εμπορική πολιτική, που έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση της ηγετικής θέσης που κατέχει η Cohete ως premium brand.Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά την οικονομική κρίση, το θετικό πρόσημο το οποίο έχουν κάθε χρόνο οι πωλήσεις μας, οφείλεται έως ένα βαθμό και στην εξωστρέφεια που προσπαθούμε να έχουμε ως οίκος κατασκευής σανίδων, έχοντας κλείσει συμφωνίες με αγοραστές σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, τους οποίους και προμηθεύουμε. Οι εξαγωγές έχουν βοηθήσει όλους τους τομείς της εταιρείας, αλλά κυρίως τον εμπορικό τομέα.

Βασίλης: Ποιά θεωρείς ότι είναι η καλύτερη στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία της Cohete;

Γιάννης: Η καλύτερη στιγμή είναι η ηθική επιβράβευση που παίρνω, όταν βλέπω surfers στην παράλια να χρησιμοποιούν σανίδες Cohete, και κάθε φορά που κάποιος με ευχαριστεί για τη σανίδα που του έφτιαξα. Δεν θα ξεχάσω βέβαια μια από τις ομορφότερες στιγμές που έζησα, όταν ο Ελληνοαυστραλός surfer Alex Maniatis επισκέφθηκε την εταιρεία μας και πήρε σανίδες του surf για δοκιμή, την περίοδο των διακοπών του στην Ελλάδα, και σχολίασε με τα καλύτερα λόγια την ποιότητα της Cohete. Είναι πολύ σημαντικό από επαγγελματίες τόσο υψηλού επιπέδου να παίρνεις θετικά μηνύματα, σε γεμίζουν σιγουριά για αυτό που κάνεις και δύναμη για το μέλλον.

Βασίλης: Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον της Cohete; Σκοπεύεις να αναπτύξεις το brand και σε αλλά αθλήματα του κλάδου;

Γιάννης: Στο άμεσο μέλλον είναι η μετεγκατάστασή μας σε ιδιόκτητα γραφεία και εγκαταστάσεις παραγωγής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του 2012, ενώ θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε εμπορικές συνεργασίες και να αντιπροσωπεύουμε πολύ μεγάλους οίκους του εξωτερικού σε αξεσουάρ θαλάσσης και water sports, όπως O'NEILL (WETSUITS), CREATURES, SHAPERS FINS και άλλους. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την NIKE HELLAS για τη θερμή υποστήριξή της τα τελευταία τρία χρόνια, μέσω της χορηγίας που προσφέρει, καθώς και όποιον άλλον με έχει βοηθήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Στα σχέδιά μας επίσης είναι η εδραίωση μια ολοκληρωμένης γκάμας προϊόντων και σε άλλες κατηγορίες extreme sports που βρίσκονται σε μεγάλη άνθιση, όπως SUP paddle boarding, kite surfing και skate long boarding, καθώς και την παραγωγή apparel με το brand Cohete.

Πηγή: epixeiro.gr