Εξοπλισμός για Downhill

Εξοπλισμός για Downhill

Νοέμβριος 16, 2011 - 18:01

Τo DownHill σαν ορολογία και ως ιδέα μας έρχεται από την Αμερική και επεκτείνετε σιγά σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο καθώς επίσης και στην Ελλάδα  με πολλούς φανατικούς οπαδούς και θαυμαστές.

Οι open αγώνες που διοργανώνονται για αυτόν το σκοπό από τους εκάστοτε Ποδηλατικούς Συλλόγους ολοένα και αυξάνετε καθώς επίσης και οι ποδηλατικές διαδρομές ορεινού Βουνού όπως Υμηττός, Δύρφη αγώνες εντός πόλης , όπως έγινε πρόσφατα σε Θεσσαλονίκη και Σπάρτη καθώς επίσης και στα 3-5 πηγάδια της Νάουσας.

Στο Downhill είναι  απαραίτητος έως υποχρεωτικός ο εξοπλισμός καθώς οι κατεβάσεις σε βουνό με πέτρες και απότομες κλίσεις είναι επικίνδυνες  και οι πτώσεις είναι ιδιαίτερα εύκολες σε αυτές τις συνθήκες. Βέβαια να πούμε εδώ ότι κάποιος πριν αρχίσει αυτού του είδους τη δραστηριότητα πρέπει πρώτα να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και ο πιο βασικός είναι το ποδήλατο το οποίο είναι τύπου Freeride all mountain η DH.

Άλλος ένας βασικός παράγοντας για τους νέους στο είδος είναι και η σχετική εκπαίδευση στο να κοντρολάρουν το ποδήλατο , να έχουν σωστή θέση σώματος στις στροφές , στα άλματα και στις μεγάλες ταχύτητες που ανακτήσουν τα ποδήλατα στα κατηφορικά μονοπάτια .

 

Απαραίτητος Εξοπλισμός DH 

Κράνος , το πιο βασικό εξάρτημα για προστασία στο κεφάλι  , εδώ υπάρχουν δυο τύποι , το απλό ποδηλατικό και το  (full face) το οποίο συνιστάτε κατά κόρο . Άμεσο παρελκόμενο του κράνους είναι η μάσκα τύπου motocross η ένας τύπος γυαλιά ηλίου με πλαστικό σκελετό προς αποφυγή διαφόρων υλικών που εκτινάσσονται στο πρόσωπο (λάσπες πέτρες κλαδιά )τόσο από το προπορευόμενο ποδήλατο όσο δε από το δικό μας μέσω των τροχών .

Σημαντικός είναι  και ο θώρακας και τα παράπλευρα εξαρτήματα του όπως επιαγκονίδες , ωμοί και  προστατευτικό πλάτης για την σπονδυλική στήλη .

Στα πόδια χρησιμοποιούμε επικαλαμίδες και επιγονατίδες για καλάμια γόνατα καθώς επίσης επιστραγαλίδες γιατί είμαστε σε άμεση επαφή με το terrain  όπου εδώ εγκυμονούν οι αντίστοιχοι  κίνδυνοι , όπως να χτυπήσουμε στα γόνατα και τα καλάμια σε ανάλογη πτώση  καθώς επίσης και να πάθουμε εξάρθρωση στον αστράγαλο

Τέλος όσο αφορά τον εξοπλισμό φοράμε πάντα γάντια και τα αντίστοιχα επικαρπια για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω .

Σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω ότι η πτώση από το ποδήλατο με τα χέρια είναι τόσο επώδυνη αλλά και αρκετά επικίνδυνη για μόνιμη βλάβη στους καρπούς , γιατί το τμήμα αυτό του σώματος αποτελείτε από μια σειρά από πολύ μικρά κόκαλα και μαλακά μόρια τα οποία μετά από βλάβη δύσκολα επανέρχονται και πάντα θα έχουμε χρόνιο πρόβλημα  

Τέλος προαιρετικά μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ένα σακίδιο πλάτης (αν όχι εμείς αλλά ο επόμενος που μας ακολουθεί , συνηθίζετε σε τέτοιου είδους καταβάσεις παρέα τουλάχιστον δυο ατόμων) από 10 lt- 15,20lt αναλόγως πόσα πράγματα θέλουμε να έχουμε κοντά μας

Θα αναφέρω τα τελείως απαραίτητα  που μπορούμε να έχουμε μέσα σε ένα σακίδιο πλάτης όπως  Φαρμακείο, 500ml νερό , μια σαμπρέλα , τρόμπα , σχετικό πολυεργαλειο ποδηλάτου , και μερικές μπάρες ίσως και τζελακια ανάλογα τις περιστάσεις και τις χιλιομετρικές αποστάσεις για την ολοήμερη παραμονή μας στο βουνό. 

Για σακίδια  ποδηλασίας DH και όχι μόνο δείτε την εταιρία EVOC τα οποία έχουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευής ενσωματωμένο προστατευτικό πλάτης ειδικούς χώρους για εξαρτήματα και παρελκόμενα ποδηλάτου. Δείτε στο eshop του Freeride για περισσότερα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το DH επισκεφθείτε το downhill.gr

Υσ. Δείτε το βίντεο με την πρόσφατη πτώση μου  ώστε να καταλάβετε πόσο σημαντικός είναι  ο εξοπλισμός.

youtube://v/Iuu0OeufsZA