Ειδικές παθήσεις και σκι

Ειδικές παθήσεις και σκι

Ιανουάριος 24, 2012 - 13:44

Επειδή η χαρά του να κάνεις σκι είναι πολύ μεγάλη, αρκετοί άνθρωποι, παρά τα προβλήματα υγείας τους, θέλουν να έχουν την έξαψη της αδρεναλίνης και να νιώσουν την απόλαυση του να κάνουν σκι. Παρακάτω θα αναφερθώ σε ορισμένες καταστάσεις και χρόνιες παθήσεις και στο τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς για να μπορέσουν να κάνουν σκι με ασφάλεια.

 

Άσθμα
Όσοι πάσχετε από αυτή τη χρόνια ασθένεια, θα έχετε παρατηρήσει ότι συνήθως το χειμώνα χειροτερεύετε αφού ο κρύος καιρός αυξάνει την δύσπνοια, και είναι πιο συχνές οι λοιμώξεις. Για να κάνετε σκι, προσπαθήστε να έχετε το άσθμα υπό έλεγχο με την αγωγή που σας συστήνει ο γιατρός σας. Χρησιμοποιήστε τα εισπνεόμενα σπρέι πριν βγείτε στο κρύο. Να έχετε τα εισπνεόμενα πάνω σας και στη πίστα, για άμεση χρήση μόλις εμφανιστεί δύσπνοια.

Διαβήτης
Όσοι πάσχετε από αυτή την σοβαρή πάθηση και λαμβάνετε ινσουλίνη, μπορείτε να απολαύσετε το σκι προνοώντας, πάντα. Το πρώτο πράγμα που θα προσέξετε είναι να μην κάνετε σκι μόνος σας. Πείτε στους φίλους σας ή στην παρέα σας ότι είστε διαβητικός, και να σας δώσουν ζάχαρη σε περίπτωση υπογλυκαιμίας. Ο κίνδυνος της υποθερμίας είναι πολύ πιο σοβαρός εάν εμφανίσετε υπογλυκαιμία γιατί η αίσθηση του έντονου ψύχους και η ικανότητα ρίγους έχουν χαθεί.

Το σκι είναι μια δραστηριότητα που χρειάζεται πολύ ενέργεια, κατά μέσω όρο 10kCal/λεπτό. Θα πρέπει να αυξηθεί ως εκ τούτου η θερμιδική πρόσληψη. Ως γενικό κανόνα, να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να φάτε μια επιπλέον μπάρα δημητριακών το πρωί (στην κορυφή του πρώτου ανελκυστήρα είναι η καλύτερη ώρα), να πάρετε περίπου 100 θερμίδες επιπλέον με το μεσημεριανό γεύμα, και το απόγευμα να φάτε κάτι πρόχειρο (αν κάνετε σκι όλη την ημέρα). Και φυσικά θα πρέπει να μεταφέρετε γλυκόζη ή γλυκά μαζί σας. Ένα βραχιόλι/μενταγιόν που να λέει ότι πάσχετε από διαβήτη, μπορεί να είναι σωτήριο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Επιληψία
Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν, οπότε αν η επιληψία σας δεν είναι καλά ρυθμισμένη, ξεχάστε το σκι. Αν με τα φάρμακα που παίρνετε δεν έχετε ενοχλήσεις, μπορείτε να απολαύσετε το σκι, χωρίς όμως να πιεστείτε υπερβολικά, αφού μια σημαντική πτώση στην ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε κρίση. Πάντα θα ήταν καλό να κάνετε σκι με παρέα και να αποφύγετε το νυχτερινό σκι.

Εγκυμοσύνη
Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη εδώ – η επίπτωση του σκι για το έμβρυο, είτε μέσω μιας πτώσης, έντονης άσκησης, κόπωσης, και η επίδραση του εμβρύου σε σας!  Και τα δύο θα εξαρτηθούν από το στάδιο της κύησης και πως νιώθετε εσείς.

Περίπου από το έβδομο μήνα, το σκι είναι και σωματικά δύσκολο. Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη είναι επίσης δυνητικά επικίνδυνο καθώς μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Ο καλύτερος χρόνος για να κάνετε σκι  είναι όταν είστε 12 με 28 εβδομάδες έγκυος. Προσπαθήστε να μην πέσετε, να αποφύγετε τις υψηλές ταχύτητες, την πολυκοσμία και τα μεγάλα υψόμετρα.

Οι γυναίκες που είχαν προηγούμενες αποβολές δεν θα πρέπει να κάνουν σκι. Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης στα πόδια κατά τη διάρκεια παρατεταμένης ακινησίας, οπότε φροντίστε να κουνάτε τα πόδια σας, ενώ είστε στο αεροπλάνο ή στο αυτοκίνητο και να διατηρήστε καλά ενυδατωμένες.

Οστεοπόρωση
Αν πάσχετε από μέτρια η σοβαρή οστεοπόρωση, δυστυχώς το σκι δεν ενδείκνυται όσο και να το θέλετε αφού έχετε μεγάλο ρίσκο για κατάγματα. Αν πάσχετε από ελαφριά οστεοπόρωση η οστεοπενία όμως, τα νέα είναι καλά, μπορείτε να κάνετε σκι αλλά θα πρέπει να προσέχετε τις πτώσεις και να μην υπερβείτε εαυτό.

Καλές καταβάσεις ..

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΣΙΟΣ M.D.
Ειδικός Ομοιοπαθητικός – Παθολόγος
www. homeoathens.com