Διατροφικές Οδηγίες «ΛΑΜΠΡΗΣ», για να περάσουμε ..λαμπρά

Διατροφικές Οδηγίες «ΛΑΜΠΡΗΣ», για να περάσουμε ..λαμπρά

Απρίλιος 21, 2011 - 13:55

Το βασικό διατροφικό ζήτημα που προκύπτει τούτες τις γιορτινές μέρες είναι αυτό που μεταφορικά σημαίνει το Πάσχα στη Βίβλο, δηλαδή «προσπερνώ». Αν το μεταφέραμε λοιπόν στο χώρο της Διατροφής, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί μετά την «προσπέραση» της Νηστείας και στη «μετάβαση» του πασχαλινού τραπεζιού. Αυτό γιατί, μετά τη «λιτότητα» και την ισχνή παρουσία ζωικών λιπαρών κατά την περίοδο της Νηστείας, γι’ άλλους πολυήμερη και γι’ άλλους ολιγοήμερη, μεταβαίνουμε στο τραπέζι της Ανάστασης και του Πάσχα, με τον πλούτο ζωικού λίπους και πρωτεϊνης. Ειδικά, στο πατροπαράδοτο τραπέζι της Ανάστασης οφείλουμε να είμαστε εγκρατείς, τόσο γιατί προκύπτει νυχτερινή ώρα, όσο και γιατί περιέχει πολλά λιπαρά, κρέας, πρωτεϊνες, τα οποία ενδεχομένως κάποιοι θέλουν να τα τιμήσουν ιδιαιτέρως καθώς τους «έλειψαν» για αρκετό χρονικό διάστημα.

Επομένως για να μην επιβεβαιώσουμε το νέο «έθιμο» που ..αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, που είναι η δραματική αύξηση, κατά τις μέρες του Πάσχα, της προσέλευσης στα εξωτερικά ιατρεία για καρδιαγγειακά και γαστρεντερολογικά περιστατικά, καλό είναι να ακολουθήσουμε μερικές (ή και όλες) από τις παρακάτω συμβουλές:
-       Τρώτε «συγκεντρωμένα». Πείτε όχι στο τσιμπολόγημα όρθιοι χωρίς να κάθεστε στο τραπέζι, όπου συνήθως τρώτε πιο συγκροτημένα.
-       Προτιμήστε κατσίκι αντί για αρνί, καθώς έχει λιγότερο λίπος.
-       Φρόνιμο είναι να συνοδεύσετε το κρέας με άφθονη σαλάτα. Οι σαλάτες «προάγουν» το αίσθημα κορεσμού, ενώ ταυτόχρονα είναι και υγιεινές λόγω του πλούτου τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Όλα αυτά χωρίς την προσθήκη πολλών θερμίδων.
-       Στο ίδιο μεγάλο πιάτο βάλτε την άφθονη σαλάτα σας, έτσι μειώνετε το …χώρο για τα θερμιδογόνα εδέσματα…
-       Αποφύγετε το ψωμί. Το πασχαλινό τραπέζι είναι περιέχει πλούτο εδεσμάτων, άρα δε χρειάζεστε ψωμί για να χορτάσετε. Στην περίπτωση που δεν το αποχωρίζεστε περιοριστείτε σε μία λεπτή φέτα.
-       Τρώτε αργά για τη διευκόλυνση της πέψης, αλλά και για να χορτάσετε πιο γρήγορα.
-       Πίνετε άφθονο νερό ( 8-10 ποτήρια). Σε μέρες εκτός ρουτίνας συνήθως η λήψη του νερού υποβαθμίζεται, όμως είναι ακόμα πιο κρίσιμη γιατί βοηθά στην καλύτερη πέψη, αλλά και στη δημιουργία του αισθήματος κορεσμού.
-       Μην αλατίζετε το φαγητό σας. Το αρνί και τα εδέσματα, είναι συνήθως ήδη «υπεραλατισμένα».
-       Επειδή τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία καλό είναι να προσέξετε την κατανάλωσή τους. Προτεινόμενο  ποτό είναι το κρασί ή και η μπύρα, ειδικά για τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα αδυνατίσματος. Μην καταναλώνετε αλκοόλ πριν από το γεύμα καθώς μπορεί να σας «ανοίξει» την όρεξη.
-       Μετά το γεύμα ας γίνετε αγενείς κι ας ..φύγετε από το τραπέζι, πηγαίνετε μια βόλτα με τα πόδια, αν το επιτρέπει ο καιρός.
-       Προσοχή πρέπει να δώσετε και στη λήψη γλυκού. Υπάρχει πλήθος γλυκών τα οποία μπορείτε να καταναλώνετε χωρίς να παίρνετε πολλές θερμίδες. Καθιερώστε την παρασκευή λιγότερο θερμιδογόνων γλυκών, όπως γιαουρτόγλυκο, ζελέ με κρέμα και μπισκότα, μπουκίτσες γλυκών, 1 λεπτή φέτα τσουρέκι, !!! και γιατί όχι, καθιερώστε τα ΦΡΟΥΤΑ !

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,MSc
Γεν. Γραμματέας Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας
τηλ:2710 232364, 6977090049
www.bertzeletos.gr