AYRTON SENNA: Η Ταινία

AYRTON SENNA: Η Ταινία

Νοέμβριος 09, 2011 - 11:33

Η βιογραφική ταινία του Asif Kapadia που αποτυπώνει την καριέρα του Ayrton Senna, προβλήθηκε στα σινεμά τον προηγούμενο χειμώνα με μεγάλη επιτυχία. Τώρα κυκλοφορεί σε DVD και BluRay, και υπόσχεται να φέρει τη μαγεία του Senna στο σπίτι σας.

 

Οι κριτικοί κινηματογράφου έχουν ήδη δώσει διθυραμβικές κριτικές στη ταινία, αλλά οι άνθρωποι που εργάζονται στα paddock της F1, είναι οι καταλληλότεροι για να δώσουν μια πιο ρεαλιστική άποψη αφού έχουν παρακολουθήσει την πορεία του Senna από κοντά. Αποφασίσαμε λοιπόν να καταγράψουμε τη γνώμη ανθρώπων που εμφανίζονται στην ταινία, και κάποιων που μεγάλωσαν με το θρύλο της F1.

James Allen

Τότε: Υπέυθυνος τύπου στην ομάδα Brabham και δημοσιογράφος.
Τώρα: Σχολιαστής και δημοσιογράφος

Αν έκανα κάποια αλλαγή στην ταινία θα ήταν να προσθέσω μερικά τρακαρίσματα στο πρώτο μισάωρο της ταινίας που να δείχνουν πως ο Senna έπαιρνε κάποιες φορές ρίσκα με τους άλλους, κι αυτό ήταν που έκανε τον Prost να δηλώσει: “(ο Senna) πιστεύει στο Θεό, νομίζει πως δεν μπορεί να σκοτωθεί”, γιατί αυτή είναι μια πλευρά του Senna που δεν μπορείς να παραβλέψεις.

Αλλά – πιστεύω πως σαν ταινία είναι φανταστική. Δε νομίζω πως αδικείται η εικόνα του Prost. Πιστεύω πως στο τέλος είναι τεράστια η λύτρωση της επανένωσης του Senna και του Prost. Δυστυχώς δεν υπάρχει φωτογραφία αυτών των δύο μαζί στην Imola το 1994. Είχανε συναντηθεί μα δεν υπάρχει φωτογραφία της συνάντησής τους.

Νομίζω είναι ένας πραγματικός θρύλος του, κατά πάσα πιθανότητα, καλύτερου οδηγού που έζησε ποτέ. Σαν ταινία πιστεύω είναι καταπληκτική. Αλλά δεν μπορώ να είμαι αμερόληπτος.

Eric Silbermann

Τότε: Υπεύθυνος τύπου της Honda (στη McLaren)
Τώρα: Υπεύθυνος επικοινωνίας της Toro Rosso

Είχα προσκληθεί σε μία από τις πρεμιέρες αλλά μπήκε η δουλειά στη μέση και δεν είδα την ταινία παρά πρόσφατα όταν ταξίδευα για το Grand Prix Ιαπωνίας. Νομίζω πως μέχρι εκείνη τη μέρα η ταινία είχε επαινεθεί τόσο πολύ που δεν θα μπορούσε να είναι τόσο εξαίσια όσο περιγραφόταν – αλλά ήταν καλή.

Πιστεύω πως ό,τι αφορά τον Senna έχει πλέον μυθοποιηθεί. Η ταινία είναι μια σωστή απεικόνιση του Ayrton σε σενάριο που αφορά κυρίως τη δουλειά, αλλά υπήρχαν κι άλλες πτυχές του χαρακτήρα του, μακριά απ΄ τη δουλειά, που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην οθόνη.

Χάρηκα που είδα πως ο Prost δεν παρουσιάζεται ως ο παλιάνθρωπος που κάποιοι ισχυρίζονται πως ήταν. Θέλω να πω πως ο Alain ήταν μαγκάκι από τη Γαλλία, με την ανάλογη νευρικότητα, και έτρωγε τα νύχια του όταν ο Ayrton ήταν γρηγορότερος απ΄ αυτόν, αλλά δεν ήταν σαν τον Dick Dastardly και τον Muttley.

Bob Constanduros

Τότε: Σχολιαστής αγώνων και δημοσιογράφος
Τώρα: Σχολιαστής αγώνων και δημοσιογράφος

Δε θα κρύψω πως απογοητεύτηκα σε ορισμένα σημεία της ταινίας του Senna – αλλά απ΄ την άλλη δεν είχε ως στόχο την ψυχαγωγία και την ενημέρωσή μου. Ήμουν στο μηχανοκίνητο αθλητισμό σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του Senna, έκανα κάποιες από τις συνεντεύξεις που εμφανίζονται στην ταινία. Τον ήξερα αρκετά καλά, και τον σεβόμουνα, κυρίως σαν άνθρωπο.

Αυτό που με απογοήτευσε ήταν τα κενά στην ταινία. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα για το ξεκίνημα της καριέρας του. Ήθελα συγκεκριμένα να μάθω τι έκανε, τον παντρεμένο τότε Ayrton, να σταματήσει τους αγώνες το 1981, για να επιστρέψει ως ανύπαντρος το 1982 – και να ακούσω τον Martin Brundle για τις μάχες του Ayrton στη Formula 3 το 1983.

Έπειτα θα ήθελα να ακούσω τις δηλώσεις του εναντίον του Jean-Marie Balestre –μαζί με τα μπιπ που τις συνοδεύανε- στη συνέντευξη τύπου τη χρονιά που του αρνήθηκαν την αλλαγή της pole position στη Suzuka. Και ήταν εγκληματικό που έλειπε ο συγκλονιστικός εκείνος αγώνας, της μουσκεμένης Πασχαλιάτικης Κυριακής στο Ευρωπαϊκό Grand Prix του 1993. Ήταν φανταστικός αγώνας.

Απ΄ την άλλη είναι μια υποκειμενική ταινία-αφιέρωμα στη ζωή του Ayrton Senna, με την υποστήριξη και τη συμφωνία της οικογένειάς του, που προοριζόταν να γίνει εμπορική επιτυχία στην Αμερική και τη Βραζιλία. Δεν είναι αντικειμενική, ούτε ίσως ντοκιμαντέρ, σίγουρα δεν μούδιασα. Ήθελα να είναι κάτι που δεν είναι.

 

Tom Clarkson

Τότε: Teenage fan
Τώρα: Δημοσιογράφος και σχολιαστής

Νομίζω είναι καταπληκτική. Ο Ayrton έτρεχε σε αγώνες όταν ήμουν teenager και βλέποντας την ταινία ένιωσα πάλι σαν παιδί, πίσω στην εποχή που άρχισα να ερωτεύομαι το σπορ. Υπάρχουν πολλά από εκείνη την περίοδο που τα βλέπουμε ξανά και ξανά αλλά αυτή η ταινία περιέχει αρκετό υλικό που δεν έχω ξαναδεί στο παρελθόν – και νομίζω πως είναι φανταστικό.

Σαν ιστορία έχει πολύ καλή αφήγηση, αλλά δεν θα έπρεπε να εκληφθεί ως αληθινή. Είναι πολύ μονόπλευρη – τουλάχιστον αν είσαι fan του Prost, ωστόσο είναι ωραίο που δεν υπάρχουν ομιλητές να διακόπτουν τη δράση.
Την είδα στο σινεμά και το ενδιαφέρον είναι πως αυτοί με τους οποίους πήγα –που δεν είναι σκληροπυρηνικοί fan της F1- τη λάτρεψαν. Επομένως είναι υπέροχη για το ευρύτερο κοινό. Τονίζει επίσης την απουσία τέτοιων χαρακτήρων στην F1 στις μέρες μας.

Έχοντας πει αυτά, νομίζω πως είναι μια εξαιρετική διαφήμιση για τη Formula 1. Είναι επίσης ένα σωστό εγκώμιο για τον Senna. 

Πηγή: Redbull.com.gr

youtube://v/sfosF-ZAbR4