Αστροπύλη στις Μπαχάμες - Ένας άλλος κόσμος κάτω από τη θάλασσα [εικόνες]

Αστροπύλη στις Μπαχάμες - Ένας άλλος κόσμος κάτω από τη θάλασσα [εικόνες]

Ιανουάριος 23, 2013 - 11:51

Βουτιά στα άδυτα της αθέατης πλευράς που κρύβουν κάτω από τη θάλασσα τους οι Μπαχάμες έκανε ο Μπράιαν Κάκουκ από το τοπικό θαλάσσιο ερευνητικό κέντρο, αποκαλύπτοντας τις άγνωστες πτυχές της πιο μυστηριώδους υποθαλάσσιας σπηλιάς στον κόσμο, γνωστή και ως Stargate Blue Hole.

Η υποθαλάσσια «αστροπύλη» βρίσκεται 500 μ. περίπου δυτικά του χωριού Bluff και είναι ουσιαστικά ένας αχανής υποθαλάσσιος γκρεμός που χωρίζει τις Μπαχάμες από τον ανοιχτό ωκεανό. Εκτείνεται για δεκάδες χιλιόμετρα και σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα της πίεσης του θαλασσινού νερού στις ασβεστολιθικές άκρες του βυθού.

Η είσοδος σε αυτό το σπήλαιο βρίσκεται περίπου 6 μέτρα κάτω από το επίπεδο του νερού. Το βάθος του ξεπερνάει τα 80 μέτρα, ενώ το βαθύτερο σημείο του είναι στα 98 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, σχηματίζοντας εντυπωσιακές και ταυτόχρονα ανατριχιαστικές σπηλιές.

Το σπήλαιο είναι προσιτό μέσω scuba diving και ο πρώτος εξερευνητής του ήταν ο Ρομπ Πάλμερ στα τέλη της δεκαετίας του '80, ωστόσο λόγω του εξοπλισμού της εποχής δεν ήταν δυνατή μία ξεκάθαρη απεικόνιση του τρομακτιkού σπηλαίου. Πρόσφατα όμως ο πεπειραμένος εξερευνητης υποθαλάσσιων σπηλαίων Μπράιαν Κάκουκ, με 3.000 εξερευνήσεις στο ενεργητικό του, βούτηξε στα σκοτεινά νερά και τράβηξε εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Το σπήλαιο «αστροπύλη» έχει προταθεί σήμερα από το Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας στις Μπαχάμες ως θαλάσσιο καταφύγιο. Η στεριά γύρω από Stargate Blue Hole ήταν ζώνες που προορίζονταν για οικιστική ανάπτυξη, όμως οι διαμαρτυρίες των υδροβιολόγων, οδήγησαν στην προστασία της περιοχής. Η περιοχή ωστόσο έχει ήδη υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, αφού το 1998, το δάσος που περιβάλλει τη Stargate Blue Hole εκκαθαρίστηκε παράνομα, γεγονός που είχε αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή.

Πηγή: iefimerida.gr