Αποστολή Σ.ΕΛ.Α.Σ. 2013 - "Τρύπα του Λιονταριού"

Αποστολή Σ.ΕΛ.Α.Σ. 2013 - "Τρύπα του Λιονταριού"

Νοέμβριος 01, 2013 - 18:19

Το σπήλαιο «Τρύπα του Λιονταριού» βρίσκεται στην περιοχή Ατζινόλακας των Λευκών Ορέων της Κρήτης, στον Ν. Χανίων και είναι το 2ο βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας με βάθος 1.110 μ. (Το 1ο είναι το σπηλαιοβάραθρο «Γουργούθακας» (-1.208) και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια και αυτό στα Λευκά Όρη).

Λίγα ιστορικά....

Οι γαλλικές αποστολές Catamaran της δεκαετίας 1990 με τη συμμετοχή Ελλήνων σπηλαιολόγων εντοπίζουν τα 2 σπήλαια και εξερευνούν τον «Γουργούθακα» μέχρι τέλους (τα βαθύτερα όρια συνήθως είναι το βάθος που συναντάται ο υδροφόρος ορίζοντας – σιφώνι – με την σπηλαιολογική argo) και την «Τρύπα του Λιονταριού» ή πιο σύντομα «Λιοντάρι», τμηματικά.. Το 2007 και 2008 γίνεται κύριος στόχος της αποστολής Catamaran. Η αποστολή οργανώθηκε κατα κύριο μέρος από Γάλλους σπηλαιολόγους και το 2008 συμμετείχαν και Έλληνες με πρωτοβουλία του ΣΕΛΑΣ. Το αποτέλεσμα της αποστολής αυτής ήταν η εξερεύνηση και η χαρτογράφηση του βαράθρου το οποίο είναι σήμερα το 2ο βαθύτερο σπήλαιο της χώρας (βάθος -1110μ). Το σπήλαιο βρίσκεται πολύ κοντά σε σπήλαια όπως ο Γουργούθακας (-1208), το Μαύρο Σκιάδι (-342) και άλλα. Παραμένουν πολλά ερωτηματικά τα οποία μετατίθενται για επόμενες αποστολές. Η διερεύνηση ενος από αυτά τα ερωτηματικά αποτέλεσε και τον κύριο στόχο της φετινής αποστολής του ΣΕΛΑΣ (Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος).

Πρόκειται για την ανηφορική στοά στα -485μ, η οποία αν και «οριζόντια» (δηλαδή δεν απαιτούσε χρήση σχοινιού για την εξερεύνηση), τεράστια και φαινομενικά απλή, η αποστολη του 2008 δεν κατάφερε να τερματίσει. (Στα σπήλαια η προς τα κάτω κίνηση αποτελεί βασικότερο στόχο από την εξερεύνηση διάφορων παρακλάδων οριζόντιων ή και διαγώνιων του σπηλαίου. Με την σειρά τους αυτοί οι κλάδοι μπορεί να οδηγούν βαθύτερα, οριζόντια σε κάποιο αδιέξοδο, διαγώνια και προς τα πάνω σε κάποια αλλη είσοδο ή και βαθύτερα στον μινόταυρο…).

Έγινε το κάλεσμα από τον ΣΕΛΑΣ και σε άλλους συλλόγους αν ήθελαν να συμμετέχουν και ιδού τα αποτελέσματα της αποστολής:

Οι δυσκολίες:

  • Άτυπο μονοπάτι μεγάλης υψομετρικής διαφοράς και μικρού μήκους για την προσέγγιση της κατασκήνωσης και της εισόδου του σπηλαίου (3 ώρες περπάτημα 600μ. υψομετρικής, πολλά κιλά στην πλάτη γιατί όλος ο εξοπλισμός και τα τρόφιμα έπρεπε να τα ανεβάσουν τα μέλη της αποστολής).
  • Πολλά μέτρα σχοινί
  • Ανυπαρξία νερού --> γέμισμα δοχείων και δεξαμενών σε παραδιπλανό σπήλαιο (-60μ) και ανάσυρσή τους.

Στην αποστολή που συμμετείχαν οι εξής σύλλογοι:

ΣΕΛΑΣ - ΕΟΣ ΧΑΝΙΩΝ – ΘΗΣΕΑΣ – ΠΟΑ – ΠΡΩΤΕΑΣ – ΣΠΟΚ – ΕΣΕ – ΣΠΕΛΕΟ – Γάλλοι σπηλαιολόγοι – Ρουμάνοι σπηλαιολόγοι (Hunedoara) και Πολωνοί σπηλαιολόγοι (Κρακοβία).

Συγκροτήθηκε δηλαδή ένα φοβερό παρεάκι...

Ας σημειωθεί ότι η συμβολή του ΕΟΣ Χανίων ήταν ανεκτίμητη σε σημείο συνδιοργάνωσης με τον ΣΕΛΑΣ. Με την συνδρομή ομάδας σπηλαιοδιάσωσης της ΣΟΕ μεταφέρθηκε φορείο κοντά στο σπήλαιο για περιπτώσεις ατυχήματος. Και όλα τα μέλη της αποστολής είχαν ασφάλιση ατυχήματος κάτω από το συμβόλαιο του ΠΟΑ.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα αποστολής:

  • Προσθήκη περίπου 500μ μήκος στο σπήλαιο (η μεγάλη στοά συνεχίζει και στο τέλος ανηφορίζει πιθανά προς κάποια άλλη είσοδο – στόχος μιας επόμενης αποστολής).
  • Το συνολικό μήκος του σπηλαίου ξεπερνάει πια τα 3χλμ κάνοντάς το τρίτο μακρύτερο σπήλαιο της Κρήτης.
  • Ενώ υπήρχε η αντήληψη ότι πήγαινε για σύνδεση με το σπήλαιο «Κέραμος ΙΙ», τώρα τραβάει για το κέντρο του μασίφ προς τις κορυφές γύρω από της Γριάς τον Σορό (πλήρης αλλαγή πορείας).
  • Η δυνητικότητα είναι για τελικό σπήλαιο είναι από -1,660μ μέχρι -1,808μ βάθος σε περίπτωση που θα ενωθεί το σπήλαιο με ήδη γνωστές εισόδους στην περιοχή!

Η Ελλάδα θεωρείται στους top 20 καλύτερους τόπους παγκοσμίως για την ανάπτυξη σπηλαίων λόγω των ασβεστολιθικών πετρωμάτων. Με τις σπηλαιολογικές αποστολές στα Λευκά Όρη έχει αποκαλυφθεί ένα φοβερής δυναμικής καρστικό δίκτυο που συνεχώς διερύνεται και προσελκύει ενχώριο αλλά και διεθνές ενδιαφέρον. Οι πολύ πολύ κρυφές γοητείες αναμένουν να τις ανακαλύψουμε....

 

chatnoir