Από τα Graffitti στην Ποδηλατοπορεία της Κυριακής

Από τα Graffitti στην Ποδηλατοπορεία της Κυριακής

Μάιος 16, 2013 - 17:39

Επειδή πολλόι βλέπουν τις ποδηλατοπορείες με μισό μάτι καλό θα ήταν να δούμε λίγο περι τίνος πρόκειται. ..

Στις αρχές της δεκαετία του 90' αναπτύχθηκαν σε Ευρώπη και Αμερική διάφορα κινήματα κατά των μεγάλων εταιριών και των διαφημίσεων τους. Η κίνηση βαφτίστηκε "πολιτισμικός αυτοσχεδιασμός" και αρχικά δεν ήταν κάτι αλλό από παραποίηση διαφημίσεων σε διαφημιστικούς πίνακες στους δρόμους ή και γκράφιτι. Σιγά σιγά όμως άρχισαν να ποινικοποιούνται αυτές οι (αντι)δράσεις και μαζί και όλες οι παρελκόμενες δραστηριότητες του δρόμου (γκράφιτι, αφίσσες, τέχνη πεζοδρομίου, εφημερίδες τοίχου κλπ) ενώ παράλληλα οι δρόμοι αποκτούσαν εμπορεύσιμη αξία μέσω των διαφόρων διαφημιστικών ταμπλό και χώρων (λεωφορία π.χ.) μοιραία προς όφελος ολίγων και εκλεκτών και όχι των κοινοτήτων.

Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας γεννήθηκε ένα ταχύτατα ανεπτυσόμενο δίκτυο δράσεων και κίνημα το "Ανακτήστε τους δρόμους" (RTS: Reclaim The Streets). Το RTS εμπνευσέμενο από τα απαγορευμένα rave party από το 1995 καταλαμβάνει πολύβοους δρόμους, μεγάλους οδικούς κόμβους, ακόμη και τμήματα αυτικινητόδρομων, για να πραγματοποιήσει αυθόρμητες συγκεντρώσεις. Μέσα σε μία στιγμή ένα πλήθος από φαινομενικά αυτοσχέδιους διασκεδάζοντες που κάνουν πάρτυ μετατρέπει μια οδική αρτηρία σε σουρεαλιστικό παιδικό πάρτυ. Σκοπός η επανάκτηση του δημόσιου ζωτικού χώρου που έχει γίνει εμπορικό αντικείμενο διαφημίσεων ,η ανάδειξη της συνοικίας σαν τόπος κατοικίας και ζωής, του δρόμου σαν  χώρος ζωής και όχι περάσματος και η μη-εξωμοίωση περιοχών μέσω επιχειρηματικών και εμπορικών πάρκων. Στο πλαίσιο αυτό της επανάκτησης του δημόσιου χώρου δρουν και οι ποδηλατοπορείες.  

Πολλοί από εσάς αγανακτάτε όταν οδηγάτε και συναντάτε κίνηση επειδή περνάειη μια ποδηλατοπορεία. Αυτό που πραγματικά όμως συμβαίνει είναι ότι οι ποδηλάτες είναι πολλοί περισσότεροι από τα αμάξια που κυκλοφορούν εκείνη την ώρα και επομένως οι οδηγοί δημουργούν πρόβλημα στους ποδηλάτες !! Χίλιοι ποδηλάτες δεν είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν 10 αμάξια να περάσουν μάλλον το ανάποδο. 

Η πανελλαδική ποδηλατοπορεία πέρα από Κυριακάτική βόλτα είναι και μια κίνηση του πολίτη με νόημα και ιστορία και δεν αναφέρεται μόνο σε ποδηλάτες.

 

Παραθέτω και τον σύνδεσμο των διοργανωτών για περισσότερες λεπτομέρειες.

http://www.podilates.gr/6pp

chanoir