Αγοράζοντας το πρώτο mountain bike

Αγοράζοντας το πρώτο mountain bike

Μάρτιος 02, 2011 - 16:10

Η επιλογή για την αγορά του πρώτου σας ποδηλάτου βουνού (mountain bike) δεν είναι και η πιο εύκολη απόφαση στη ζωή σας! Έχετε να αντιμετωπίσετε πολλές νέες λέξεις και άγνωστες τεχνολογίες μέχρι να βγάλετε άκρη. Φανταστείτε ότι στο άκουσμα της τιμής και για κάποια μοντέλα μπορεί να προκαλέσει το συνηθισμένο πλέον σχόλιο... "κύριε μου.. ποδήλατο θέλω να αγοράσω.. όχι αυτοκίνητο"!


Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό ώστε να σας βοηθήσουμε να πάρετε την σωστή απόφαση.

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ποδηλάτων που είναι για αρχάριους και το εύρος τιμών κυμαίνεται από 400-700€. Φυσικά, μπορείτε να βρείτε φθηνότερα ποδήλατα, αλλά ίσως να μην είναι ότι καλύτερο από θέμα κατασκευής και ποιότητας. Επίσης, υπάρχουν εκατοντάδες ποδήλατα πάνω από 700€, αλλά η επιλογή ενός ακριβότερο μοντέλου εξαρτάται από την χρήση για την οποία το θέλετε.

 

Εκτίμηση των αναγκών σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν πάρετε κάποια απόφαση είναι για το πρώτο ποδήλατό σας είναι να αξιολογήσετε τις ανάγκες σας. Χρειάζεστε ένα ποδήλατο αποκλειστικά εκτός δρόμου; για τις μετακινήσεις στην εργασία ή το σχολείο; ή με συνδυασμό και των δύο; Επίσης σημαντικό είναι το πόσο συχνά θα το χρησιμοποιείτε.

Αν ψάχνετε για ένα ποδήλατο για χρήση εκτός δρόμου, ξεκινήστε πρώτα νοικιάζοντας ένα. Θα βρείτε καταστήματα με ενοικιαζόμενα ποδήλατα και μπορεί επίσης να σας προτείνουν διαδρομές και να σας δώσει μια καλή ιδέα για την ποδηλασία στο βουνό. Η ποδηλασία στο βουνό και εκτός δρόμους είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία από την ποδηλασία δρόμου.

Μια καλή αρχή είναι και να αγοράσετε μερικά περιοδικά για την ποδηλασία και το ποδήλατο καθώς τα περισσότερα έχουν αρκετά αφιερωματα για τον αρχάριο.

 

Πόσα χρήματα να δώσω;

Το πόσο που θα δαπανήσετε είναι μια δύσκολη απόφαση. Κατά γενικό κανόνα, όσο περισσότερα αποφασίσετε να δώσετε τόσο καλύτερο ποδήλατο θα πάρετε. Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα σε ένα ποδήλατο 400€ και 700€ είναι στις ταχύτητες και τα φρένα του ποδηλάτου. Όσο πιο ακριβό, τόσο πιο ανθεκτικό θα είναι ένα ποδήλατο.

Πολλοί αποφασίζουν να ξεκινούν με ένα ποδήλατο για αρχάριους και αργότερα αναβαθμίζουν διάφορα μέρη. Άλλος τρόπος σκέψης είναι να αγοράζουν ότι καλύτερο μπορούν να αντέξουν οικονομικά ... ώστε να αποφύγουν τον χαμένο χρόνο και την διαδικασία της αναβάθμισης. Σίγουρα κοστίζει περισσότερο τελικά η πρώτη λύση παρά η δεύτερη.

Ένας καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε μερικά χρήματα για ένα νέο ποδήλατο βουνού είναι να αγοράσετε κάποιο προηγούμενο μοντέλο. Όπως και στα αυτοκίνητα, οι κατασκευαστές ποδηλάτων βγάζουν νέα μοντέλα κάθε χρόνο. Συνήθως υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ ενός έτους και το επόμενο. Φυσικά η επιλογή στα παλαιότερα μοντέλα είναι αρκετά περιορισμένη.

 

Βοήθεια από τον πωλητή

Όταν επισκέπτεστε ένα κατάστημα, είναι σημαντικό να βρείτε έναν έμπειρο πωλητή (και σίγουρα ποδηλατη) ώστε να του εξηγήσετε τι ακριβώς θέλετε. Ένας καλός πωλητής θα ακούσει τις ανάγκες σας και να σας βοηθήσει να βρείτε το καλύτερο ποδήλατο για σας. Επισκεφθείτε όπως πολλά διαφορετικά καταστήματα, αν μπορείτε. Κάθε κατάστημα διαθέτη διαφορετικές μάρκες και μοντέλα. Η ποιότητα του καταστήματος είναι επίσης σημαντική.

 

Η σωστή επιλογή

Δοκιμάστε να κάνετε βόλτα με αρκετά ποδήλατα. Δοκιμάστε τα φθηνά και τα ακριβά ποδήλατα για αν δείτε τι διαφορές έχουν μεταξύ τους. Δοκιμάστε τα ποδήλατα με διαφορετικά στοιχεία για να δείτε ποιο σας αρέσει περισσότερο. Τα μεγαλύτερα καταστήματα έχουν περισσότερες επιλογές και είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν ένα μοντέλο στο μέγεθός σας, διαθέσιμο για μια δοκιμαστική διαδρομή.

Όταν παίρνετε ένα ποδήλατο για μια βόλτα δοκιμή, προσπαθήστε να το δείτε πως συμπεριφέρεται σε περισσότερα δύσκολα εδάφη από το δρόμο μπροστά στο κατάστημα. Κάνετε βόλτα πάνω από κράσπεδα, χωμάτινους δρόμους, γκαζόν, κ.λπ. Πάρτε μια καλή αίσθηση για το πώς συμπεριφέρεται κάθε ποδήλατο. Ο έμπορος θα πρέπει να επιτρέψει μια δεκάλεπτη δοκιμή.

Είναι σημαντικό ότι όταν αγοράζετε ένα ποδήλατο και κάνετε μια βόλτα με αυτό, να δείτε αν σας ταιριάζει. Ένα ποδήλατο βουνού πρέπει αν έχει περίπου  3-4 εκατοστά απόσταση από τον επάνω σωλήνα και το καβάλο σας όταν είστε δίπλα από το ποδήλατο. Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το κάθισμα είναι στο σωστό ύψος. Πρέπει το πόδι σας να είναι σχεδόν ευθεία όταν κάθεστε στο κάθισμα και τα πόδια σας να είναι στο πεντάλ στο χαμηλότερο σημείο. Μην αγοράσετε το ποδήλατο αν δεν το δοκιμάσετε πρώτα!

Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά για το ποδήλατο είναι κατάλληλα για την χρήση που το θέλετε. Εάν πρόκειται να το χρησιμοποιείτε εκτός δρόμου, τότε χρειάζεστε μεγάλα και φαρδιά ελαστικά. Ένα καλό ελαστικό διπλής χρήσης έχει μια κορυφογραμμή στη μέση του ελαστικού για τη χαμηλή αντίσταση δρόμο και έχει και δοντάκια στις 2 πλευρές.

Είναι μεγάλη η συζήτηση για λεβιέδες ταχυτήτων στα ποδήλατα αλλά αυτό είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο τύποι στην αγορά σήμερα: Το Rapidfire και το Gripshift. Και οι δύο τύποι ταχυτήτων είναι εύκολοι στη χρήση. Το Rapidfire έχει μοχλούς που βρίσκονται δίπλα από τα φρένα. Με τον αντίχειρά μπορείτε να μετακινείτε τον λεβιέ. Το Gripshift λειτουργεί σαν γκάζι μοτοσικλέτας. Μπορείτε να αλλάζετε ταχύτητες γυρνώντας τον έλεγχο στη λαβή.

 

Άνεση

Το κάθισμα είναι επίσης ένα θέμα, ειδικά αν σκοπεύετε να κάνετε μακρινές αποστάσεις σε δρόμο. Εάν η σέλα δεν είναι άνετη θα ...υποφέρετε σε μεγάλες βόλτες. Καλύτερα να επιλέξετε μια καλή σέλα από την αρχή.

Εάν η σέλα είναι ενοχλητική, αλλά σας αρέσει το ποδήλατο,  μπορείτε να ζητήσετε από τον πωλητή-έμπορο να την αντικαταστήσει. Είναι σημαντικό να βρείτε ένα ποδήλατο που αισθάνεστε άνετα. Κατά την δοκιμή βεβαιωθείτε ότι η βόλτα είναι άνετη και ότι το φρενάρισμα είναι σφιχτό και γρήγορο.

 

Προτεινόμενα ποδήλατα για αρχάριους:

 

Ideal Pro Rider 2010

Orbea Tuareg 2011

Ghost SE 2000

SCOTT ASPECT 40

SPECIALIZED HARDROCK SPORT