16η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση

16η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση

Αύγουστος 21, 2013 - 12:33

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ήρθε η ώρα για την πανελλήνια σπηλαιολογική συνάντηση.

Σε αυτή σπηλαιολόγοι και μη, βρίσκουν καταρχάς δικαιολογία για εκδρομή και φυσικά την ευκαιρία να βρεθούν με σπηλαιολόγους από διάφορους συλλόγους, να ανταλλάξουν εμπειρίες και νέα, να ενημέρωθουν για τις νέες εξερευνήσεις και ανακαλύψεις και γενικώς να συνεβρεθούν με άτομα που μοιράζονται την ίδια «τρέλα».

Φέτος η συνάντηση οργανώνεται από το Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης (ΣΠ.Ο.Κ.) στην περιοχή της Σητείας (πάντα υπό την αιγίδα της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.) και σε συνδιοργάνωση με την Περιφερεια Κρητης και τον Δημο Σητειας).

Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο, από Πέμπτη 29 Αυγούστου έως και Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013 στο Καρύδι Σητείας. Ένα χωριό που χαρακτηρίζεται ως η χαρά του σπηλαιολόγου. Βρίσκεται στο μέσον σχεδόν ενός υψιπέδου μέσου υψομέτρου 650μ. με εκτεταμένες επικράτειες ασβεστόλιθων που φιλοξενούν εκατοντάδες σπήλαια και πολλά χιλιόμετρα υπόγειων αγωγών.

Το πρόγραμμα εκτός από τις παρουσιάσεις των σπηλαιολογικών αποστολών, τεχνικών και άλλων νέων από το χώρο της σπηλαιολογίας, θα περιλαμβάνει και επισκέψεις στα πανέμορφα και μεγάλα σπήλαια της περιοχής, αλλά και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων όπως παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, περπατήματα στα ειδικού (γεωλογικού και παλαιοντολογικού) ενδιαφέροντος μονοπάτια του φυσικού πάρκου Σητείας και… γιατί όχι... μπάνιο στις ακρογιαλιές της ανατολικής ακτογραμμής.

Με ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων (αν προλάβουν...) της φετινής διεθνούς απόστολής στα Λευκά Όρη στο σπηλαιοβάραθρο «Λεωντάρι» ή «Τρύπα του Λιονταριού» του Σ.ΕΛ.Α.Σ. (Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλόγος), η οποία ολοκληρώνεται 5 ημέρες πριν την συνάντηση (24 Αυγούστου). **

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συνάντηση μπορεί κανείς να βρεί στον παρακάτω ιστότοπο: http://16pss.spok.gr/

 

chatnoir

 

** Ας σημειωθεί ότι το βαράθρο Τρύπα του Λιονταριού είναι σήμερα το 2ο βαθύτερο σπήλαιο της χώρας (βάθος -1.110μ) μετά τον Γουργούθακα (-1.208μ) και η αποστολή του 2008 οργανώθηκε κατα κύριο μέρος από Γάλλους σπηλαιολόγους στην οποία όμως συμμετείχαν και Έλληνες με πρωτοβουλία του ΣΕΛΑΣ. Στόχος της φετινής αποστολής (5 χρόνια μετά) είναι η εξερεύνηση της στοάς στα -400μ περιπού, η οποία εικάζεται ότι μπορεί να συνδέει τα 2 βάραθρα τα οποία βρίσκονται σχετικά κοντά μεταξύ τους.