16 & 17 Απριλίου, 2ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης στη Φυλή: Πάμε για σκαρφάλωμα;

16 & 17 Απριλίου, 2ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης στη Φυλή: Πάμε για σκαρφάλωμα;

Μάρτιος 30, 2016 - 12:19

Είσαι στο αναρριχητικό πεδίο, έχεις πάει τα τελευταία χρόνια πολλές φορές σε αυτό, νιώθεις σιγά σιγά ότι το κίνητρο σου αρχίζει και περιορίζεται: «Καλά θα ήταν να ανοίγανε και μερικές νέες γραμμές, το βράχινο ζωνάρι είναι απέραντο. Ορατό από πολύ μακριά, ιδιαίτερα με καθαρό τον αττικό ουρανό…».

Σε λίγο καιρό η επιθυμία σου, εκ θαύματος, έχει πραγματοποιηθεί! Νέες γραμμές, ολική ανακαίνιση στις παλιές, ένα νέο σχεδόν αναρριχητικό πεδίο με νέες μόνιμες ασφάλειες αποκαλύπτεται…

Και αρχίζει πάλι η ανακάλυψη… «Εύκολος τείχος, αρνητικό και μετά λεία πλάκα, άντε βρες το!», «πάλι έπεσα στην ίδια κίνηση, τι κάνω λάθος; Μήπως η αλληλουχία είναι δεξί πάτημα, αριστερό πάτημα, ρηχό τακάκι, τρύπα με αριστερό, διδακτυλικό με δεξί, αλλαγή ποδιών και τίναγμα; Για να δούμε…».

Είναι αλήθεια πως οι ταγμένοι, αυθεντικοί αναρριχητές συνήθως δεν ενδιαφέρονται για την πολυκοσμία και τη βαβούρα ενός αναρριχητικού φεστιβάλ, άλλα για όλα εκείνα: Την αίσθηση μιας βιωματικής αλληλεπίδρασης με το φυσικό περιβάλλον. Τις αυθεντικές στιγμές με φίλους, την ηρεμία, την ανακάλυψη της φύσης, αλλά κυρίως του εαυτού...

Το Φεστιβάλ Αναρρίχησης στη Φυλή, ως μια εκδήλωση εμπνευσμένη και υλοποιημένη από αναρριχητές για αναρριχητές, μας καλεί να ξεπεράσουμε τα στεγανά της παρέας, της προέλευσης, αλλά και των συλλόγων: Η αναρριχητική κοινότητα δεν έχει προέλευση, όλοι μιλούμε την ίδια γλώσσα και μπορούμε να ανταλλάξουμε μερικές αυθεντικές κουβέντες μεταξύ μας. Ας θυμηθούμε πόσο εύκολα κάνουμε παρέα με παντελώς άγνωστους ανθρώπους από όλον τον κόσμο, αρκεί να βρεθούμε στην ίδια πλαγιά ή αναρριχητικό πεδίο!

Η αναρρίχηση στην πραγματικότητα είναι μια παγκόσμια διάλεκτος και στάση ζωής, που ενώνει ανθρώπους με κοινά χαρακτηριστικά. Και το Φεστιβάλ θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους μας, έμπειρους και λιγότερο έμπειρους αλλά ενθουσιώδεις, να ανακαλύψουμε τις ανεξάντλητες δυνατότητες των αττικών βράχων, σε μια περιοχή της Αττικής μακριά από το πολύβουο κέντρο, η οποία συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά της διάσημης κατά την αρχαιότητα αττικής υπαίθρου (άλλωστε πολλές από τις αριστοφανικές κωμωδίες διαδραματίζονται σε αυτήν):

Θέα στο λεκανοπέδιο, στον Αργοσαρωνικό, ακόμα και την Πελοπόννησο, τις ατμοσφαιρικά διαυγείς ημέρες. Εντυπωσιακή φύση, ιδιαίτερα γύρω από την περιοχή του Άρματος. Φαράγγια. Και αυτή η αίσθηση της απομάκρυνσης από τον αστικό ιστό, τόσο απελευθερωτική για νου και σώμα…    

Πιο πρακτικά:

Στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Αναρρίχησης, στα βράχια της Φυλής (Χασιά) έχουν ήδη ανοιχτεί διαδρομές όλων των επιπέδων (6b - 8a και κάποια projects ακόμα). Παράλληλα, έχουν συντηρηθεί αναρριχητικές γραμμές υψηλής αισθητικής, που δεν σκαρφαλώνονταν τα τελευταία 10 χρόνια (λόγω έλλειψης συντήρησης) σε ιστορικά πεδία, όπως η «Αλογόπετρα» και οι «Στροφές».

Είναι, λοιπόν, μια ιδανική ευκαιρία για όλους, ώστε να δοκιμάσουν νέες γραμμές 30 - 40 μέτρων, με ιδανική ασφάλιση. Επίσης, στην ίδια περιοχή, σε απόσταση 10’ από τα νέα πεδία, βρίσκονται αναρριχητικές διαδρομές περιπέτειας υψηλής αισθητικής, όπως το «Ανεμολόγιο» των Δημ. Τιτόπολου, Χρ. Κουνιάκη, και άλλες ανοιγμένες από τον Γ. Αλιφέρη και άλλους, οι οποίες θα καλύψουν ακόμα και τα πιο απαιτητικά trad γούστα…

Σχετικά με την πολυκοσμία στο Φεστιβάλ, το τελευταίο θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό στην περιοχή της Κάτω Αλογόπετρας («Μικρή Βαράσοβα»), μακριά από τον χώρο δραστηριότητας των έμπειρων αναρριχητών.

Και, τελικά, στο αλλοπρόσαλλο, διχαστικό και μισαλλόδοξο κοινωνικό κλίμα των τελευταίων ετών, η αναρριχητική κοινότητα της Αττικής παραμένει έμπρακτα συμπαγής, οργανώνει δράσεις προσφέροντας μια διέξοδο στο κοινωνικό σύνολο και, παράλληλα, απευθύνει ένα κάλεσμα στους φίλους αναρριχητές απ’ όλη την Ελλάδα (και από όλο τον κόσμο, φυσικά, άλλωστε τα τελευταία χρόνια συναντά κανείς όλο και περισσότερους διεθνείς αναρριχητές στα αττικά βράχια!) να έρθουν και να βιώσουν μαζί μας τη συναρπαστική εμπειρία της αναρρίχησης, δυναμώνοντας και άλλο τους ήδη ισχυρούς μεταξύ μας δεσμούς. 

CU there!

by Manos Foundou