1000+1 σπήλαια στα Λευκά Όρη της Κρήτης

1000+1 σπήλαια στα Λευκά Όρη της Κρήτης

Ιανουάριος 31, 2014 - 16:22

Έτσι τιτλοδότησε  το άρθρο του ο Κώστας Αδαμόπουλος (σπηλαιολόγος, μέλους του ΣΕΛΑΣ) στο 16o Παγκόσμιο Συνέδριο Σπηλαιολογίας που διεξήχθει στην Τσεχία το καλοκάιρι που μας πέρασε.

Συνειρματικός, εντυπωσιακός αλλά παράλληλα ολίγον ψευδής όπως αναφέρει και ο ίδιος στο άρθρο του αφού πρόκειται για 1400 !!! παρακαλώ ...

Παραθέτω μια σύντομη αποσπασματική μετάφραση του άρθρου της ανακοίνωσης για το τόσο εντυπωσιακόυ αυτό επίτευγα. Μπορεί κανείς να διαβάσει όλο το άρθρο της ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του σπηλαιολογικού συλλόγου ΣΕΛΑΣ http://www.selas.org στην πάρακάτω διεύθυνση: http://www.selas.org/index.php/e-mainmenu-75/cat_view/18-/35-english-docs.html?orderby=dmdate_published.

".....η κύρια ασβεστολιθική μάζα (massif) των Λευκών Ορέων βρίσκεται στην δυτική πλευρά του Ν. Χανίων και έχει την 2η ψηλότερη κορυφή στην Κρήτη (Πάχνες 2454μ.) Το μασιφ έχει μοναδικό σχήμα σχηματίζοντας 54 κορυφές (μετρώντας μόνον αυτές άνω των 2000μ.) και εμπεριέχει μερικά από τα βαθύτερα σπήλαια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας τα πρώτα 2 στην λίστα (1000αρια και τα 2!). Από την δεκαετία του 1970 διεθνής αποστολές σπηλαιολογικές είχαν σαν στόχο την εξερεύνηση σπηλαίων στα Λευκά όρη, ανακαλύπροντας σημαντικά σπηλαιοβάραθρα όπως το Μαύρο Σκιάδι (-342μ.), το Δρακολάκι (-175μ.), την Καταβόθρα του Τζανή (-280), τον Γουργούθακα (-1208μ.), την Τρύπα του Λιονταριού (-1100μ.) και πολλά μικρότερα. Η πλειοψηφία των αναφορών των αποστολών αυτών -κυριώς πριν το 2003- περιείχαν λίγα στοιχεία ακριβούς γεωγραφικής θέσης των διαφόρων σπηλαίων αυτών (αναφορά σε συντεταγμένες GPS). Το γεγονός αυτό της έλλειψης ακριβούς θέσης επιρρέασε τις επόμενες αποστολές στην περιοχή των Λευκών ορέων τις οποίες ξεκίνησε ο ΣΕΛΑΣ το 2003 μαζί με διάφορους άλλους συλλόγους, διεθνής, ντόπιους και τοπικούς και αντίστοιχες ομάδες αποστολών. Χάρης την πολύ καλή συνεργασιά μεταξύ πάνω από 30 τοπικών και διεθνών ακόμα και ανεξάρτητων σπηλαιολογικών ομάδων 1119 σημεία εισόδων σπηλαίων έχουν καταγραφεί. Η προσπάθεια κράτησε 9 χρόνια και συνεισέφερε και ο γράφων ο οποίος πέραν από τις αποστολές στις οποίες ελάμβανε μέρος ήταν επίσης και αυτός ο οποίος συνελλεγε τα δεδομένα από τους εμπλεκόμενους. Αν συμπεριλαβεί και κανείς δεδομένα που έχει συμπεριλαβεί ο συγγραφέας ο αριθμός των σπηλαίων πλησιάζει τα 1400. !!.."
 

η συνέχεια δική σας...

Παραθέτω μερικούς πίνακες και εικόνες για το θεαθήναι και αφήνω τα νούμερα να μιλήσουν...

 

chatnoir